Proiectul de reducere a TVA pentru cărțile electronice și presa digitală, adoptat de Parlament

Prețurile la cărțile electronice comercializate în România vor scădea după ce, marți, Parlamentul a adoptat o inițiativă legislativă de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru e-books și presa digitală.

România, ca țară, are cele mai mari prețuri la cărțile electronice, cu aproximativ 10% mai mari. Proiectul adoptat astăzi scade TVA pentru cărțile electronice și presa digitală, este un prim pas în demersul de a construi un mediul digital, mai bun, pentru biblioteci și pentru lectură. Dacă ne uităm la toate țările dezvoltate, peste 70% din acces nu mai este fizic, ci online. Toate țările mari au peste 20% din populația peste o anumită vârstă cu abonamente active la biblioteci în format online. Dacă noi reușim să facem un ecosistem legat de Biblioteca Digitală a României, un proiect inițiat acum câțiva ani, dar care nu se dezvoltă cum ar trebui, putem să avem mai multă cunoaștere, putem să dezvoltăm zona generațiilor tinere care să ducă România mai departe”, declară deputatul USR Cătălin Teniță, co-inițiator al legii.

Proiectul amendează Codul fiscal în sensul reducerii de la 19% la 5% a TVA pentru cărțile electronice și presa digitală, așa cum este în alte 17 state ale Uniunii Europene.

Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de lege se bazează pe câteva realități dramatice:

– piața de carte din România este, în momentul de față, cea mai mică din Uniunea Europeană, raportată la numărul de locuitori;

– aproximativ 95% dintre românii cu vârsta peste 18 ani nu achiziționează nici măcar o carte în decursul unui an;

– proporția segmentului de carte electronică este de sub 1% din piața de carte clasică, în timp ce în state precum Germania, Franța, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii segmentul de carte electronică are o proporție între 5% și 15%;

– pandemia COVID-19 a limitat mobilitatea oamenilor și, implicit, a făcut ca volumele de carte achiziționate sau împrumutate să scadă dramatic față de anii anteriori.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare