luni, august 8, 2022

Prospectul vaccinului anti-COVID19, publicat; Ce conține acesta

Informațiile din prospectul vaccinului împotriva coronavirusului au fost făcute publice. Cominarty este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19), la persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani. 

Cominarty conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm), care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Cominarty nu conține virusul în sine și nu poate cauza boala, potrivit antena3.ro.

Cominarty se administrează sub formă de două înjecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de cel puțin 21 de zile.

Autoritățile naționale vor răspunde de luarea de măsuri în vederea furnizării vaccinului. Pentru informații suplimentare cu privire la utilizarea Cominarty, citiți prospectul sau adresați-vă unui cadru medical.

Cominarty acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului. 

Când se administrează vaccinul unei persoane, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca.

Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta.

Molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după vaccinare. 

Un studiu clinic foarte amplu a arătat că vaccinul Cominarty este eficace în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta peste 16 ani. Nu s-au semnalat reacții adverse suplimentare la cele 545 de persoane cărora li s-a administrat Cominarty în cadrul studiului și care avuseseră anterior COVID-19.

Studiul nu a oferit suficiente date pentru a concluziona cu privire la eficacitatea Cominarty la persoanele care au avut deja COVID-19.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner