Mii de poliţişti din întreaga ţară şi angajaţi din penitenciare protestează sâmbătă în Capitală împotriva salariilor mici, dar şi a condiţiilor proaste în care îşi desfăşoară activitatea.
„Înarmaţi” cu fluiere şi vuvuzele, protestatari poartă şi pancarte pe care scrie:
„Dialogul social MAI-Sindicate=Simulacru”,
„Stop subfinanţării, discriminării şi denigrării Poliţiei! Salarizării precare! Permanenţei neplătite! Deficitului de personal! Abuzurilor! Refuz să-mi dau foc să vă fie vou cald!!!”,
„Personalul contractual din MAI=indicatori în plata…Domnului”,
„Luxul nostru de-l doriţi, Cu noi la morgă veniţi, respirăm numai formol, fără a mai lua spor, în puroi să scormoniţi, autopsieri să fiţi!”,
„Siguranţa cetăţeanului trebuie să înceapă cu siguranţa poliţistului”,
„Noi lucrăm la morgă, nu cântăm la orgă”,
„Ne-aţi scăzut salariul, nu tăiaţi şi sporul”.
Protestatarii spun că s-au săturat să fie plătiţi ca în anul 2009, în timp ce li se cere să muncim ca în anul 2018”. Ei reclamă şi dotarea, afirmând că posturile de poliţie arată jalnic.
Poliţiştii s-au oprit la sediul Guvernului, după ce toată dimineaţa au protestat în faţa Ministerului de Interne.
Conducerea MAI nu i-a primit la discuții pe liderii de sindicat, care conduc protestul, în schimb a dat ca reacţie un comunicat prin care a făcut o serie de precizări. În referire la protestul organizaţiilor sindicale din Poliţie, facem următoarele precizări:
„Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare”.
Potrivit comunicatului, cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
„Ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între 1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz. Ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz. Munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%. Începând cu luna aprilie 2018, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, această măsură fiind luată, cu caracter de excepţie, numai pentru angajaţii MAI, în condiţiile în care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistată pentru întreg sistemul bugetar”, mai precizează MAI.
- În communicat se mai promite că anul acesta se vor achiziţiona autoturisme şi autospeciale în valoare de 120 milioane de lei, dar şi că Poliţia Română va achiziţiona veste anti-glonţ şi veste anti-înjunghiere, căşti anti-glonţ cu vizor şi i scuturi anti-glonţ.
„Pentru reducerea deficitului de personal estimat la aprox. 23.000 de oameni, MAI va încadra anul acesta peste 7.000 de oameni, dintre care peste 3.000 în Poliţia Română. Referitor la propunerea de modificare a Legii 360/2002 privind statutul poliţistului, facem precizarea că prevederile pe care MAI vrea să le modifice au ca scop împiedicarea accesării unor mecanisme prin care poliţiştii refuzau repunerea pe funcţii în urma unor reorganizări sau a altor situaţii, iar în acest mod ieşeau la pensie la 40 de ani sau chiar la vârste mai tinere. În mod clar prevederile nu urmăresc mutarea abuzivă a poliţiştilor de pe o funcţie pe alta. (…) Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne face demersuri susţinute în vederea asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajaţi, în paralel cu eforturile pentru îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor, achiziţionarea echipamentelor de protecţie şi a celor de intervenţie, necesare desfăşurării misiunilor în cele mai bune condiţii”, mai spune comunicatul MAI.