Protestele din sănătate continuă în București și în țară

Protestele din sănătate au loc în această săptămână, atât în ţară cât şi în Capitală.

La Iaşi, marţi a fost a 7-a zi de proteste la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde angajaţii şi-au întrerupt activitatea pentru a protesta în faţa unităţii medicale pentru că le-au scăzut veniturile în urma majorărilor salariale.

Şi la Reşiţa zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă s-au adunat marţi dimineaţa în curtea unităţii medicale, pentru a doua zi consecutiv, protestând pentru că le-au scăzut veniturile, după aplicarea noii legi a salarizării.

  • Angajaţii SJU Reşiţa au venit marţi la protest cu fluturaşii de salarii pentru a demonstra că le-au scăzut veniturile, precum şi cu pancarte cu mesaje prin care îşi arătau nemulţumirea faţă de scăderea salariilor după tăierea sporurilor.

Protestele au continuat şi la Craiova, unde sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă s-au adunat marţi, pentru a doua zi consecutiv, protestând faţă de scăderea veniturilor după aplicarea noii legi a salarizării.

  • Angajaţii SJU Craiova au venit marţi la protest cu fluturaşii de salarii pentru a demonstra că le-au scăzut veniturile, precum şi cu zeci de pancarte cu mesaje printre care „Grevă”, „Vrem salariul legal”, „Sănătatea voastră, în mâinile noastre”, „Dispreţul vostru, protestul nostru”, „Vrem lege, nu fărădelege”, „Voi în hibernare, noi peste hotare”, „Demnitate pentru sănătate”.

Conducerea Sindicatului „Sanitas” Covasna a anunţat marţi, printr-un comunicat, că va sesiza instanţa de judecată în legătură cu diminuarea sporurilor angajaţilor din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna şi Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.  

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a explicat că, în urma aplicării sporurilor la salariile de bază cu încadrarea în plafonul de 30% pe ordonatorul principal de credite, acestea au scăzut sub nivelul minim prevăzut de lege în mai multe unităţi sanitare din judeţ, iar cele mai mari nemulţumiri sunt în rândul angajaţilor instituţiilor amintite.

Vasile Neagovici a mai arătat că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe încă se fac calcule cu privire la încadrarea pe ordonatorul principal de credite, calcule care până acum nu sunt foarte optimiste.

  • La Braşov, infirmierele şi îngrijitoarele de la Spitalul de Neurologie au protestat luni, în faţa unităţii medicale, după ce, la fel ca şi colegele lor de la Pneumoftiziologie, au primit fluturaşii de salariu pe luna martie, care au arătat o scădere a veniturilor de 700 de lei faţă de luna februarie. Ei spun că, dacă până acum toate sporurile se acordau diferenţiat, pe două categorii, acum acestea au fost amestecate.  
  • La Bucureşti, infirmieri şi brancardieri au protestat luni, la Spitalul Bagdasar Arseni, din cauza reducerii veniturilor. Protestul continuă şi la Institutul „Marius Nasta”, principala cauză fiind reducerea sporurilor.

În cursul săptămânii trecute au fost proteste în Capitală şi la Institutul „C.C. Iliescu” şi la Spitalul „Sfântul Ioan”.

Sorina Pintea cheamă managerii de spitale la discuţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că îi va chema la discuţii pe managerii spitalelor cu probleme.

sorina-pintea„Am chemat managerii să avem o discuţie.Deja cu managera de la Spitalul Bagdasar am avut această discuţie, am revizuit puţin acordarea sporurilor, precum şi modul de repartizare. Cred că nu vor fi probleme deosebite, dar, până la urmă, noi aplicăm o lege. Guvernul şi-a asumat majorarea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali. Pentru persoanele care nu intră în grilă decât în 2022 există anumite scăderi pe care încercăm să le echlibrăm, dar vedem exact cum este situaţia pentru fiecare spital în parte”, a declarat Pintea, la Digi 24.

Pintea susţine că nu este obligatoriu ca toţi angajaţii să ia sporul maxim. „Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să îmi prezinte situaţia, să văd modul în care s-au repartizat sporurile, dar, am mai spus-o, nu e obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim. Există limită minimă şi limită maximă, deci până la urmă va trebui să ne echilibrăm. (…) Mă întreb cum şi-au desfăşurat activitatea medicală, cum au putut să se aprovizioneze cu medicamente, cu materiale sanitare”, a susţinut Sorina Pintea.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare