PSD salută decizia coaliţiei de guvernare de a accepta propunerea social-democrată privind aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.
Totodată, „PSD îşi manifestă încrederea că partenerii de guvernare vor agrea şi celelalte două propuneri privind supraimpozitarea cu 40% a salariilor foarte mari şi cu până la 90% a pensiilor speciale care depăşesc semnificativ pensia medie din România”, mai arată comunicatul de presă al partidului.
„În aceste momente foarte dificile din punct de vedere economic, este profund inechitabil ca persoanele cu venituri foarte mari să se bucure de acelaşi regim fiscal aplicat celor cu venituri foarte mici. De aceea, am insistat şi voi insista în continuare în coaliţie, ca acest principiu al solidarităţii între contribuabili să ocupe un loc central în reforma sistemului fiscal din România”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, conform sursei citate.
În privinţa contribuţiei pentru Sănătate şi Educaţie, care să fie plătită de marile companii din România, PSD consideră că măsura ar asigura cu uşurinţă finanţarea în primii doi ani pentru „Programul Masă Caldă în Şcoală”, program care a fost deja agreat de toate partidele din coaliţie.
De asemenea, din această contribuţie, s-ar mai putea finanţa achiziţia de echipamente medicale şi dezvoltarea reţelei naţionale de centre medicale comunitare, o altă măsură prevăzută deja în Programul de guvernare 2021-2024, conchide sursa menţionată.
PSD a supus spre dezbatere în coaliţie de guvernare următoarele propuneri:
1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României;
2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);
3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
4) O contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, mai indică sursa citată.