Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 5 aprilie 2023, în forma Guvernului, Codul de Procedură Penală. Acesta prevede posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor, ca mijloace de probă în procesul penal, conform Știrile PROTV, scrie r3media.ro.
De cealaltă parte, Ionel Dancă, de la Forța Dreptei, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege spunând că e „un abuz la comanda serviciilor în ceea ce privește drepturile cetățenilor români în Justiție“.
„Înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea mai multor infracțiuni și au fost respectate prevederile legale care reglementează obținerea acestor înregistrări“, se arată în proiectul de lege.
Astfel, este vorba de infracțiunile contra securității naționale, cele de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, șantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracțiunilor de corupție, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracțiunilor care se săvârșesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică.
George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, a criticat dur, de la tribuna Parlamentului, noua legislația adoptată de coaliția PSD-PNL.
„V-ați gândit să reintroduceți SRI în anchetele penale. Eu vă sfătuiesc, la câte telefoane ați avut, la câte pauze ați avut și la câte răzgândiri ați avut, vă cer pauză de 30 de minute să mai dați telefoane să știți cum să votați. Deci solicit pauză de 30 de minute“, a precizat George Simion.
În trecut, CCR a scos SRI din Codurile Penale.