PSD și PNL, în ședințe separate. Împărțeala viitorului guvern după aritmetica parlamentară și posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare – ipoteze de lucru

PSD și PNL se întâlnesc astăzi, dar în ședințe separate, ca să discute despre structura guvernului și împărțirea ministerelor, după rocada de la sfârșitul lunii. Reuniunile au loc în prezența liderilor din teritoriu, care încearcă să influențeze deciziile de la centru. Sunt multe variante luate în calcul, inclusiv comasarea unor ministere. Se știe sigur că Marcel Ciolacu va prelua șefia guvernului, dar rămâne încă o necunoscută – funcția pe care o va ocupă actualul premier, Nicolae Ciucă, anunță Știrile TVR. 

Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie, a declarat marți dimineață preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului.

„Să ne înţelegem cât se poate de clar: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment decât să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să asigurăm guvernarea ţării. Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva”, a declarat Ciucă.

Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, Ciucă a spus: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

Întrebat dacă PNL va prelua Ministerul Transporturilor, secretarul general al PNL Lucian Bode a spus: „PNL sigur că poate prelua acest portofoliu”. El a adăugat că Biroul Politic Naţional al PNL va decide ce mandat va da negociatorilor pentru rotativa guvernamentală.

De asemenea, europarlamentarul Vasile Blaga a spus, întrebat despre varianta ca greii partidului să revină la conducerea PNL: „În guvern, am spus. Să fie foarte bine reprezentaţi în guvern, am spus şi spun în continuare”.

Luni seară s-a discutat despre o structură a guvernului, nu despre ministere și nici despre nume de miniștri.

PNL vrea să se țină cont de aritmetica parlamentară pentru portofoliile pe care ar urma să le preia fiecare partid. Astfel, liberalilor le-ar reveni 8, social democraților 10, iar UDMR-ului 2. Asta înseamnă că UDMR ar putea să piardă un portofoliu, a precizat Alina Sorocean pentru TVR Info.

S-a discutat inclusiv despre 3 variante cu care se merge astăzi în aceste ședințe – păstrarea protocolului, renegocierea protocolului și ieșirea UDMR de la guvernare, în cazul în care UDMR nu înțelege că trebuie să renunțe la un minister.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare