Putin pregătește o ceremonie fastuoasă la Kremlin, în care va semna anexarea. Marea Azov va fi declarată mare internă. Rușii mobilizați nu mai au voie să folosească telefoane inteligente

Federația Rusă se pregătește să anexeze oficial patru regiuni din Ucraina: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Corespondentul TVR în Rusia, Liviu Iurea, arată că vineri, la Kremlin, va avea loc o ceremonie fastuoasă și că Vladimir Putin esteb așteptat să țină un discurs, însă nu va fi discursul despre starea națiunii. Iurea a mai arătat că televiziunile ruse prezintă doar imagini pozitive despre mobilizare, fără să sufle un cuvânt despre exodul masiv al rușilor care nu vor să lupte în Ucraina.

Relatarea corespondentului TVR în Rusia, Liviu Iurea, pentru Telejurnalul orei 20.00:

„Vladimir Putin a chemat toată elita politică a Rusiei mâine la Kremlin, la ora 15.00, unde se va semna actul de „alipire” la Federația Rusă a noilor teritorii. Promite purtătorul de cuvânt al Kremlinului că Vladimir Putin va avea un discurs interesant.

Știm că mâine seară se pregătește un concert grandios, spun organizatorii, chiar în Piața Roșie, tocmai pentru a celebra „alipirea” celor patru teritorii ucrainene la Federația Rusă”.

Referitor la mobilizarea rezerviștilor: „Chiar în aceste momente, Vladimir Putin are niște discuții cu membrii Consiliului de Securitate. Vladimir Putin a fost foarte dus și a spus că haosul pe care l-am văzut cu toții în primele zile de la mobilizare să nu se mai repete, iar pe front, la instrucție, să fie chemați doar tinerii cu experiență de luptă.

Nu prea știm ce se mai întâmplă cu mobilizarea, dacă e să urmărim televizoarele, totul este bine și frumos. Cert este că Ministerul rus al Apărării a luat măsuri extrem de drastice: cei mobilizați nu mai au voie să folosească telefoanele mobile, deci nu au voie cu smartphone, tabletă, doar telefoanele cu butoane și fără telefoane care au locație GPS.

Despre planurile lui Vladimir Putin știm doar câteva lucruri care au apărut în presă: în zilele următoare, se va muta practic granița Federației Ruse mai la vest, se vor desființa punctele de trecere a frontierei de la estul Ucrainei, de la Lugansk și Donețk și spre fluviul Nipru, și, tot din declarațiile unor oficiali ruși, urmează ca Marea Azov să fie declarată mare internă. Dacă ne uităm puțin pe hartă, observăm de ce Rusia s-a grăbit să organizeze aceste pseudo-referendumuri, practic, să securizeze și mai mult Peninsula Crimeea, Herson, Zaporojie, Donbas, Lugansk, ca să asigure și să consolideze coridorul terestru spre Peninsula Crimeea – sunt doar câteva dintre planurile lui Vladimir Putin. Ce alte planuri are, rămâne să vedem”.

Relatarea corespondentului TVR în Rusia, Liviu Iurea, pentru Ora de Știri:

„Ceremonia propriu-zisă nu va avea loc în Piața Roșie, va avea loc în Kremlin, în cea mai fastuoasă sală, Sf. Gheorghe. Acolo ,Vladimir Putin i-a chemat pe toți parlamentarii ruși, și  din Duma de Stat, și din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus. Practic, toată elita Rusiei va asista mâine la așa-numita ceremonie de semnare a acordurilor de „alipire” a celor patru regiuni – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că Vladimir Putin va ține și un discurs, că va puncta niște chestiuni foarte interesante, dar că discursul lui nu trebuie confundat cu discursul despre starea națiunii pe care l-a prezentat Kremlinul încă de la începutul acestui an, este un discurs tradițional pe care șeful statului îl face în fiecare an. De această dată, încă nu a avut loc, a tot fost amânat, deci mâine vor fi niște declarații, vor fi punctate niște aspecte, dar încă nu știm despre ce este vorba”

Întrebat dacă în Rusia se vorbește despre fuga a sute de mii de ruși, pe fondul anunțului privind mobilizarea, Liviu Iurea a arătat că „absolut că nu se spune nimic despre exodul masiv, mai ales de la granița cu Georgia sau din Finlanda, toate posturile rusești de televiziune vorbesc despre cât de bine merge procesul de mobilizare, se pune accent pe relaxarea fiscală făcută de Guvernul rus. Toate datoriile, creditele, ipotecile făcute de bărbați care riscă să fie mobilizați vor fi „iertate” pe perioada cât vor fi pe front, numai că această măsură s-a întors împotriva rușilor, băncile deja nu mai vor să acorde credite bărbaților, pentru că, în modificări, este prevăzut că, dacă cineva moare pe front, toate datoriile vor fi șterse și va fi responsabilitatea băncii să-și asume pagubele. De aceea, nu se mai acordă credite.

La granița cu Georgia, nu se mai putea trece pe jos, tocmai pentru că se făcuse un haos, și cu trotinete, și cu biciclete, au apărut tot felul de afaceri. Acum, sunt doar cozile cu mașina și autobuzele și, de aceea, se întind pe zeci de kilometri. A crescut și prețul benzinei, de la 70 de cenți se vinde și cu 25 de dolari litrul”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare