Putin spune că summitul OCS de la Shanghai va promova o ”ordine mondială multipolară echitabilă”

Summitul regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneşte în acest an în Kazahstan mai multe ţări cu relaţii tensionate cu Occidentul, va promova o „ordine mondială multipolară echitabilă”, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP, scrie Agerpres.

În declaraţia lor finală, participanţii, printre care se numără liderii chinez, iranian şi indian, vor sublinia „angajamentul lor pentru formarea unei ordine mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe dreptul internaţional şi aspiraţia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic”, a anunţat Vladimir Putin, în deschiderea şedinţei plenare.

Pentru preşedintele rus şi omologul său chinez Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, această lume „multipolară” se doreşte o alternativă la hegemonia americană asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunţă.

Vladimir Putin, în special după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, şi-a înmulţit eforturile pentru a reuni ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină în jurul acestei idei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la summit OCS, dar şi pentru întrevederi bilaterale cu lideri de stat, a anunţat Kremlinul.

Miercuri, preşedintele Putin a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul întrevederii, Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi.

De asemenea, Putin şi Erdogan au discutat despre războiul din Fâşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.

Membrii permanenţi ai OCS sunt Kazahstanul, India, China, Kîrgîzstanul, Pakistanul, Rusia, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi, de un an, Iranul. Ele reprezintă în total jumătate din populaţia mondială.

Anul acesta, Republica Belarus a devenit de asemenea membră a OCS, o decizie anunţată în timpul summitului din 2023, organizată virtual de India.

La finalul summitului de la Astana, China va prelua preşedinţia prin rotaţie a OCS pentru perioada 2024-2025.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare