Republica Moldova dă astăzi primul test dintr-un ciclu electoral esențial pentru confirmarea parcursului proeuropean: alegerile locale. Maia Sandu: „Doar votul vostru poate fi mai puternic decât încercările de vindere a Moldovei”

După o campanie desfășurată sub semnul a numeroase provocări și atacuri hibride din partea unor forțe sprijinite de Kremlin, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îi îndeamnă pe cetățeni să vină la vot și să nu întoarcă țara din drumul spre Uniunea Europeană. Scrutinul are loc cu doar câteva zile înainte de publicarea raportului prin care Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Aproape 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali vor fi aleși în Republica Moldova, într-un scrutin la care participă nu mai puțin de 35 de formațiuni politice.

Din cursă a fost eliminat cu două zile înainte partidul „Şansă”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor. Acesta este acuzat de încercări de subminare a ordinii constituționale și a procesului electoral, cu sprijinul și în favoarea Kremlinului.

Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova: „Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu alte instituții de aplicare a legii au deconspirat o operațiune masivă de influențare a proceselor electorale, în special prin finanțarea tenebră  a campaniei electorale a partidului politic ‘Șansă’, valoarea căreia depășește suma de 90 de milioane de lei.”

Și președinta Maia Sandu a avertizat în legătură cu atacurile hibride din partea Moscovei, într-un mesaj în care i-a îndemnat pe moldoveni să vină la vot și să nu se lase intimidați și manipulați de cei care vor să întoarcă țara din parcursul spre Uniunea Europeană.

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: „Cu bani murdari, cu partide plătite de Kremlin deghizate în partide proeuropene, prin cumpărare de voturi, se va încerca, din nou, subjugarea Moldovei unor interese străine şi menţinerea ţării noastre într-o zonă uitată de lume. Instituţiile statului vor apăra democraţia. Însă doar votul vostru poate fi mai puternic decât încercările de vindere a Moldovei.”

Alegerile locale sunt un test important pentru guvernarea proeuropeană a Maiei Sandu, la doi ani după câștigarea parlamentarelor. În această perioadă a avut de gestionat numeroase crize de securitate și economice provocate de războiul din Ucraina.

Angela Grămadă, președinte Asociația Experts for Security and Global Affairs: Miza este una mult mai mare decât ne imaginăm noi, adică decât ne-am fi gândit că ar fi alegeri locale și fiecare om în localitatea sa își alege reprezentantul pentru că are probleme de rezolvat și aceste probleme sunt stringente. Miza este mult mai mare pentru că ea oferă foarte multe elemente de gândit, pentru modificarea strategiilor, pentru modificarea tacticilor, pentru evaluarea resurselor, dar și a candidaților inclusiv pentru alegerile prezidențiale.

Alegerile locale vor da un semnal important și pentru determinarea cetățenilor Republicii Moldova de a continua procesul de integrare europeană, cu doar 3 zile înainte ca Uniunea Europeană să anunțe începerea negocierilor de aderare.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare