Rachetele Falcon 9 ale companiei SpaceX vor putea să îşi reia zborurile

Reţinute la sol după eşecul unei misiuni, rachetele Falcon 9 ale companiei SpaceX, esenţiale pentru sectorul spaţial american, vor putea zbura din nou, a anunţat joi Agenţia de reglementare a aviaţiei din Statele Unite, informează AFP, citată de Agerpres.

În iulie, un lansator Falcon 9 nu a putut să plaseze 20 de sateliţi pe orbită aşa cum era prevăzut, după o anomalie apărută la cea de-a doua treaptă a rachetei.

Rachetele din această gamă realizează pentru NASA misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi trimit totodată cu regularitate echipaje de astronauţi la bordul laboratorului orbital. De asemenea, ele au capacitatea de a plasa sateliţi pe orbita Pământului.

„În timpul primei porniri a motorului celei de-a doua trepte a rachetei Falcon 9, o scurgere de oxigen lichid s-a produs la nivelul izolaţiei motorului acelei trepte superioare”, a explicat compania SpaceX, deţinută de Elon Musk, într-un comunicat.

„Cauza scurgerii a fost identificată ca fiind o fisură într-o conductă de detectare pentru un senzor de presiune ataşat la sistemul de oxigen al vehiculului”, au adăugat reprezentanţii SpaceX.

După realizarea unei anchete, Agenţia de reglementare a aviaţiei din Statele Unite (FAA) a anunţat că a ajuns la concluzia că „nicio altă problemă de securitate publică nu a fost asociată cu acea anomalie” şi că lansatorul Falcon 9 „va putea să îşi reia operaţiunile de zbor” în timp ce ancheta continuă.

Incidentele apărute la această rachetă, considerată a fi foarte fiabilă, sunt rare. Înainte de luna iulie 2024, precedentul incident a fost înregistrat în septembrie 2016, când un lansator Falcon 9 a explodat pe rampa sa de lansare din Cape Canaveral.

În iunie 2015, a doua treaptă a unei rachete Falcon 9 s-a dezintegrat la două minute după lansare, în timpul unei misiuni de aprovizionare a ISS.

Eşecul misiunii Falcon 9 din luna iulie a survenit în perioada în care doi astronauţi care au participat la primul zbor cu echipaj uman realizat de capsula Starliner, dezvoltată de Boeing, se află la bordul ISS de mai multe săptămâni din cauza unor probleme înregistrate la sistemul de propulsie al capsulei, care i-au determinat pe inginerii de la NASA să amâne revenirea capsulei pe Terra cu scopul de a dispune de mai mult timp pentru a efectua o serie de teste.

Odată cu reluarea zborurilor rachetei Falcon 9, următoarea misiune de aprovizionare a laboratorului orbital este prevăzută la începutul lunii august şi va putea fi realizată cu ajutorul unui vehicul spaţial de tip cargo.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare