Răcuci (PNL): Am depus un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019

Deputatul PNL Claudiu Răcuci anunță depunerea unui proiect legislativ prin care angajații cu normă întreagă să nu mai fie taxați la fel pentru al doilea contract de muncă, part- time, și nici pentru orele suplimentare lucrate.

“Am depus miercuri, 6 iunie, la Parlament, un proiect legislativ extrem de important
pentru toți angajații și angajatorii, care va stimula munca suplimentară a angajaților din
România și va descuraja munca la negru. Mai precis, am propus modificări la Codul fiscal, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, astfel încât, pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obținute din al doilea contract de muncă cu timp parțial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar, să se datoreze doar contribuții sociale, nu și contribuții de sănătate și impozit.

Am păstrat contribuțiile sociale pentru ca angajații să obțină drepturi financiare superioare atunci când vor ieși la pensii. Nu este normal ca angajatul care are deja un contract cu normă întreagă, care vrea să câștige mai mult, muncind mai mult, să fie taxat la fel, cu cca. 43% și pentru al doilea loc de muncă sau pentru munca suplimentară! Sistemul funcționează cu succes în Germania, iar această facilitate a scos la suprafață milioane de contracte de muncă.

claudiu racuci ecopolitic.roÎn România, numărul celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%, față de alte state europene unde angajații cu un al doilea contract de muncă sunt între 5% și 16%. Deși statistic munca suplimentară efectuată de angajații români la un al doilea loc de muncă (part-time) sau peste programul integral de muncă aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalității impuse pe muncă. Orice antreprenor român care are o afacere și-ar dori să angajeze oficial, nu la negru, dar nu în condițiile în care povara fiscală pe muncă ia la buget jumătate din leafa angajatului! Niciun angajat nu-și dorește să lucreze suplimentar în aceste condiții, deși pe piața forței de muncă din România ne confruntă cu un deficit uriaș de forță de muncă!

Așadar, prin această propunere, vrem să răspundem rapid atât la deficitul de forță de
muncă din economie, vrem să descurajăm munca la negru și vrem să stimulăm angajații să
câștige mai mult, dacă muncesc mai mult. Din această măsură bugetul de stat va avea foarte mult de câștigat, deoarece vom avea o creștere atât a numărului de contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, o creștere a contractelor de muncă cu timp parțial (al doilea contract), precum și oficializarea plății orelor suplimentare. Este un proiect din care angajați, angajatori și bugetul de stat au de câștigat!”, spune acesta.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare