Radu Oprea către un ”înțelept” din PNL: Salariu minim are la baza egalitatea de gen

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a scris, pe Facebook, despre “zicerile” unui “înțelept” din PNL despre salariu minim pe economie care spune că “ nu reprezinta niciu avantaj” pentru muncitorul care câștiga puțin.

  • “Despre salariul mimim pe economie

Citesc zilele trecute „zicerile” unui „înțelept” PNL și în mod firesc aș fi trecut peste ele crucindu-mă de atâta cinism, dar aflu că este principalul sfătuitor pe teme economice al domnului Ludovic Orban.

În acest context, am devenit îngrijorat de „viziunea” domnului Bogdan Glăvan care sustine că: „salariul minim este o barieră, nu reprezintă un avantaj, un atu, pe care tu îl pui în buzunarul muncitorului care câștigă puțin. Din contră, este ceva care te trage în jos.” Desigur că au fost unii și mai cinici care susțineau că putem lucra în România și pe 2 lei.

Ce este salariul minim? Este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic, lunar pe care legea ți-o impune să o acorzi unui salariat. Astăzi valoarea lui în România este de 1.265 lei net și 2080 lei brut. Pentru dl. Glăvan poate ar fi interesantă informația, pe care o poți obține foarte ușor (doar la un click distanță, pe google), că 22 de state membre ale Uniunii Europene (din 28) au salariul minim pe economie impus prin lege”, a scris Radu oprea pe Facebook.

Ministrul pentru IMM a semnalat celui de PNL că prin salariu minim se garantează egalitatea de gen. 

“Dar acest domn revoluționează sistemul salariului minim spunând că el ar trebui să fie diferit în funcție de dezvoltarea zonelor țării : „și mai discutăm ceva nou, să nu mai fie uniform la nivel național” pentru că „nu poți compara piața muncii din București cu cea din Vaslui”. Îi aduc la cunoștință că se află într-o gravă eroare întrucât Codul Muncii are ca principiu egalitatea de tratament. Titlul IV Salarizarea, Art. 154 alin.3, spune că: ” la stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală”.

Efectele politicii #GuvernuluiPSD de a ridica nivelul salariului minim pe economie se văd în datele furnizate de Eurostat (cred că nu îi putem acuza de partizanat). În comparație cu 2016, peste 1,6 milioane de români au ieșit din starea de deprivare materială adică sărăcie. Procentul celor aflați în această stare a scăzut de la 24% în 2016 la 15% în 2018 și aștept datele pe 2019 care cu certitudine vor fi mai bune. Cred că merită să comparăm câteva cifre: 6 milioane de români se aflau în stare de deprivare materială în 2010 (guvernarea Boc – PDL azi PNL), 4,7 milioane în 2016 (guvernarea Cioloș USR – PLUS azi) și 3 milioane în 2018 (guvernare #PSD)”, a adăugat Oprea.

Radu Oprea a conchis că majorarea salariilor este calea pentru a ieși din sărăcie.

“Desigur că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a reduce și mai mult numărul celor aflați în sărăcie. PSD are soluțiile pentru a face acest lucru, pentru că PSD dincolo de cifrele statistice (crude de cele mai multe ori) vede oameni, destine și dramele lor. Creșterea salariului minim este doar una dintre aceste soluții. Creștere pensiilor, mărirea deducerilor personale, impozitul zero pe venit până la pragul de 2.000 lei au ca efect imediat ieșirea din sărăcie.

Da, doar PSD își propune să îi vadă, să îi înțeleagă și să îi ajute pe cei aflați în stare de deprivare materială
Pentru ceilalți politicieni ei nu există”, a conchis ministrul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare