Senatorul PSD Radu Oprea, a precizat, joi, pe Facebook, că Executivul Orban fiind preocupat să genereze crize politice nu mai vede ce se intâmplă in lume.
„Aceasta este în continuă transformare. Razboiul comercial între SUA si China s-a încheiat prin semnarea unui acord care cuprinde mecanisme bilaterale de rezolvare a conflictelor. Organizația Mondială a Comerțului este in pericol, riscul ca Organul de Apel să devină nefuncțional prin blocarea numirii unor nou judecători este unul iminent.
In acest context, negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană vor crea știrile de tip „breaking news” în marile publicații mondiale. Cum va reuși noul Comisar Phil Hogan să apere interesele industriei auto europene sau ale industriei aeronautice (americanii au câștigat la OMC în cazul Airbus și urmează să impună taxe noi in valoare de aprox 7,5 mld. USD) sau să apere consumatorul european de produsele alimentare modificate genetic, rămăne de văzut”, se arată pe pagina de Facebook a lui Radu Oprea.
Senatorul PSD a punctat că „în timpul Președenției României la Consiliul UE am reușit să aprobăm mandatele de negociere cu SUA pentru comisarul pe comerț din acea perioadă dna. Cecilia Malmström, fapt ce a amânat decizia Președintelui Trump de a impune taxe vamale pentru exporturile europene de automobile. România ar fi fost afectată in mod direct pentru că producem componente auto pentru mărcile prestigioase germane care sunt exportate în SUA.
„Industria auto se transformă, autovehicolul electric este din ce in ce mai prezent pe străzi și „Alianța bateriilor”, la nivel europen, primește un buget din ce în ce mai mare pentru a descoperi noi tehnologii și a produce baterii performante.
Pactul ecologic european prevede pentru România a treia sumă ca importanță, cca 750 milioane euro, pentru reconversia zonelor unde există exploatări carbonifere.
Unde este România in acest context? Cine anticipează, ințelege, negociază și reprezintă interesele statului român?
Răspunsul este trist: câțiva funcțioari publici (bugetarii mult huliți de PNL-iști) care lucrează in baza experienței acumulate fără a avea însă o coordonare la nivel guvernemental. Decizia asupra oportunității este a demnitarului numit politic Ministru/Secretar de Stat și aceasta lipsește cu desăvârșire. Sunt trei luni de zile in care guvernul PNL nu a reușit să facă funcțional ministerul mamut al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care are in coordonare și politica comercială”, potrivit sursei citate.
Senatorul PSD a conchis că „nu există capacitatea profesională, la nivelul conducerii acestui minister, de a ințelege provocările agendei europene și mondiale in domeniul comerțului. Rămânem prizonieri ai micimii miniștrilor PNL, care au ca singură preocupare să distrugă cu orice preț proiectele și programele bune pentru români doar pentru simplul fapt că au fost generate de PSD-iști”.