Radu Oprea (PSD): Guvernul nu are un plan de repornire a economiei

Guvernl PNL şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, nu au un plan de repornire a economiei după criza creată de pandemie, a declarat marţi senatorul PSD Ştefan Radu Oprea.

  • Domnul ministru cămătar, zis și „Dobândă la dobândă”, Florin Cîțu, a susținut o conferință de presă astăzi la Ministerul Finanțelor Publice, spunându-ne despre lucrurile fantastice pe care Guvernul PNL le-a făcut pentru români în această situație de criză în care ne-am aflat.

Concluzia pe care oricare dintre cei care ne privesc poate să o tragă este că, de fapt, nu au făcut nimic. Astăzi mă așteptam să văd un plan de repornire a economiei care să fie coerent, solid și să știm, după data de 15 mai, atunci când starea de urgență va înceta și legislația referitoare la această stare de urgență va trebui înlocuită cu altceva, cum vom reuși să insuflăm încredere antreprenorilor români, astfel încât să repornim economia. Despre acest plan domnul Cîțu nu a vorbit nimic. În schimb, ne-a vorbit despre IMM-Invest și vă readuc aminte că este un proiect PSD, în 2017 a fost lansat acest program sub formă de OUG”, a declarat Oprea într-o conferinţă de presă susţinută la sesdiul central al PSD.

”Ne anunță domnul Cîțu ca pe un mare succes faptul că astăzi, la 17 zile de la lansarea oficială a acestui program, la 50 de zile de când ne aflăm în plină criză generată de epidemia de Covid, că o firmă, una singură!, a accesat acest program.

Foarte puțin, extrem de puțin, domnule Cîțu! Lucrurile s-au întâmplat debutând cu o minciună, pentru că oricine se uită pe site-ul fondului de garantare va vedea că se vorbește despre un program pentru firmele care sunt afectate semnificativ de criza Covid. Domnul Cîțu, care nu înțelege nimic din felul în care e structurată economia românească, despre viața celor 600 de mii de întreprinderi mici și mijlocii care depun bilanț și care au activitate. Astăzi gângurea ceva despre vreo 400 de mii. Probabil că vorbea despre cele care sunt plătitoare de TVA. Nu știe că 25%, un sfert dintre aceste companii, se finanțează prin credit bancar, un sfert prin credit furnizor și 50% declară că se autofinanțează. Deci efectul IMM-Invest este unul marginal, așa cum au transformat programul cei de la Ministerul Finanțelor.”

El a arătat că „IFN-urile, care sunt controlate astăzi de către cei care sunt astăzi în jurul lui Ludovic Orban și lui Florin Cîțu au depus cerere pentru a se finanța prin acest program. „Eu cred că nu este deloc în regulă să transformi un program care ar fi trebuit să se adreseze celor care într-adevăr au nevoie astăzi să reziste și să își relanseze afacerile într-unul cu dedicație pentru camarila de partid”, a adăugat social-democratul.

  • El a criticat şi declaraţia lui Florin Cîţu referitoare la taxe şi amenzi, apreciind că nu există nicio măsură referitoare la sectorul „HORECA”.

Spunea dl Cîţu că au încasări la buget și eu spun că au introdus taxări noi, că amenzile care au fost aplicate pentru mai mult de 300 de mii de români și care au o valoare astăzi incredibilă, de peste 600 de milioane de lei, reprezintă în fapt o nouă taxă, pentru că ea a depășit valoarea impozitului pe profit pe primul trimestru, deci este o taxă mascată pe care acest Guvern a introdus-o astăzi.

Nu am văzut nicio măsură pentru cei din turism, pentru cei care sunt în HoReCa, astfel încât să le dea încredere că putem reporni industria. A venit în schimb domnul Cîțu cu un grafic foarte frumos în formă de V, susținând că toate lucrurile sunt clare și că aceste lucruri fantastice se vor întâmpla imediat. Fals, domnule Cîțu, și vă dau argumentele pe care BCE le spunea acum trei zile, când spuneau că va fi o revenire în formă de U a economiei europene, ceea ce înseamnă că noi, care depindem, spre exemplu, și exportăm 75% din total în Germania de revenirea industriei germane, de revenirea industriei auto germane și a celorlalte țări europene. Nu vom putea fi noi acel „miracol” al Europei, revenind sub formă de V, doar pentru că dumneavoastră veniți și prezentați un grafic! Aveam nevoie de un plan structurat, solid de repornire a economiei, cu măsuri fiscale solide, comparabile măcar cu cele ale vecinilor noștri est-europeni, care au unii 15% din PIB măsuri de susținere efectivă a IMM-urilor și a economiei.În concluzie, astăzi ne-a vorbit domnul Cîțu despre un mare nimic!”, a concluzionat fostul ministru pentru mediul de afaceri.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare