Radu Ștefan Oprea, despre unele afirmații făcute de Florin Cîțu: Mi se par cele mai grave din tot ceea ce au spus reprezentanții Guvernului Orban până acum

Fostul ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Ștefan Oprea, spune că anumite afirmații ale ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, par „cele mai grave din tot ceea ce au spus reprezentanții Guvernului Orban până acum”.

„Eu nu aș vrea să vorbesc atât de mult despre un individ care în mod firesc ar trebui ocolit, fiind dăunător prin ideile pe care le propagă. Însă, face parte din „guvernul meu/jucăria mea” al candidatului Iohannis și a fost desemnat ministru al finanțelor de Ludovic Orban. De aceea, din pacăte, ceea ce spune azi are relevanță pentru filozofia construcției bugetare pentru anul 2020.

Nu uit declarațiile panicarde ale cuplului Orban – Cîțu despre starea economiei și bugetului, care au făcut să crească ratele românilor la bănci. Lipsa increderii in economia românească duce la presiune pe cursul de schimb valutar care, din nefericire, a ajuns la maxim istoric.

Dar astăzi, vreau să atrag atenția asupra unei monstruoase enormități debitate de Cîțu:
„Eu cred că ar trebui să terminăm cu această propagandă, adică sănătatea şi învăţământul, prioritatea zero în România. Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în România, nu învăţământul, nu sănătatea.”

  • Aceste afirmații mi se par cele mai grave din tot ceea ce au spus reprezentanții Guvernului Orban până acum. Îmi demonstrează neînțelegerea profundă a nevoilor societății românești si lipsa totală de viziune. Șansa de dezvoltare a unei țări este dată de nivelul educației, iar fără sistem de sanătate performant nu poti vorbi despre viitor într-o țară europeană.

 

  • Dacă ar fi stat de vorbă cu „sectorul privat” mai precis cu antreprenorii, (poate) ar fi înțeles că cea mai acută provocare este lipsa forței de muncă calificată. Calificarea presupune obligatoriu educație. De aceea, am insistat în timpul #GuvernăriiDăncilă asupra învățământului de tip dual, care corelează nevoia de calificare și rezultatul final al pregătirii profesionale.

Există multă literatură de specialitate, elaborată de laureați ai Premiului Nobel pentru economie, care au studiat inegalitățile din societate. Concluzia lui Stiglitz sau Sen este că educația reprezintă soluția reală pentru a reduce inegalitățile într-o societate. Ea este singura care oferă într-adevăr #șansaegală pentru toți cetatenii unei țări.

  • Dar unui #neoliberal, cum se proclamă Vasile Cîțu (de fapt e un autentic libertarian), nu îi pasă de problemele reale ale unei societăți. Îi spun acestui individ să facă următorul joc de imaginație: nu are bani și are o problemă de sănatate într-un sistem medical privatizat. Ce speranță de viață are? Să se pună în locul celor mulți care nu-și permit servicii medicale la privat și care pentru Vasile Cîțu nu există, acei oameni invizibili, marginalizați de societate și de unii politicieni. Despre ei, Cîțule, ce spui? Ia vezi, mai poți dormi liniștit noaptea gândindu-te doar la ultimul selfie făcut?

Din păcate această filozofie neoliberală va fi reflectată și in bugetul pe anul 2020. Strigătele despre „greaua moștenire” nu sunt decât perdeaua de fum după care incearcă să ascundă grozăviile pe care #austeritatea le va aduce: privatizarea sistemelor de sănătate și educație”, a scris Oprea, pe Facebook.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare