Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat că reprezentanții PSD-ALDE au declanșat demersurile pentru desființarea Comisiei parlamentare speciale, condusă de Florin Iordache, însă nu fac acest lucru pentru a se conforma solicitărilor repetate ale autorităților europene referitoare la domeniul justiției și la cel al legislației penale, ci pentru pregătirea terenul juridic pentru emiterea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Penal, respectiv pentru adoptarea Amnistiției și Grațierii.
„Existența acestei Comisiei speciale condusă de Florin Iordache este un impediment constituțional cert, întrucât obiectul său de activitate se suprapune cu intențiile Guvernului de a reglementa prin Ordonanță de Urgență. Or, justificarea emiterii unei OUG, punând între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare, se dorește a fi securizată prin desființarea forului a cărui existență ar scurtcircuita argumentația necesară adoptării unei astfel ordonanțe.”, a declarat Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă.
Raluca Turcan a mai spus că jurisprudența CCR în privința posibilității Guvernului de a legifera prin instrumente excepționale, cum este cazul angajării răspunderii (similar cu cel al emiterii unei Ordonanțe de Urgență) evidențiază faptul că Executivul nu se poate substitui Parlamentului, mai ales atunci când în procedura parlamentară se află soluții legislative identice cu cele pe care Guvernul ar dori să le legifereze.
În context, prim-vicepreședintele PNL a susținut PSD-ALDE nu va reuși să înlăture în totalitate argumentele de neconstituționalitate referitoare la o astfel de Ordonanță de Urgență.
„Calea corectă și firească pe care PNL a solicitat-o în repetate rânduri este respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei Europene, prin raportul MCV, fundamentate pe rapoartele Comisiei de la Veneția, unde Partidul Național Liberal a dus modificările Legilor Justiției, ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală. În acest sens, Parlamentul trebuie să accepte solicitarea PNL de a beneficia de asistența experților Comisiei Europene și ai Comisiei de la Veneția și în niciun caz modificarea acestor legi prin Ordonanță de Urgență, adică în sfidarea forurilor europene în care România este parte.”, a conchisTurcan.