RAPORT/ Folosirea energiei nucleare este problematică

Datorită urgenţei climatice, energia nucleară captează atenţia mai multor ţări, dar triplarea acestei energii până în 2050, aşa cum preconizează acest sector de activitate, pare „nerealistă”, subliniază miercuri un raport: proiectele sunt puţine şi conduse aproape în exclusivitate de China şi Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

În prima jumătate a anului 2023 erau în funcţiune 407 reactoare cu o putere totală de 365 GW în 32 de ţări, adică cu 4 unităţi mai puţin decât în 2022 şi cu 31 mai puţin decât la vârful atins în 2002, potrivit „raportului anual privind starea industriei nucleare mondiale” (WNISR), întocmit de un grup de experţi pe baza unor informaţii provenite din surse deschise.

Producţia nucleară a atins 2.546 TWh în 2022, în scădere cu 4%, atingând nivelul anului pandemic 2020, iar ponderea energiei nucleare în producţia comercială globală de energie electrică a scăzut cu 9,2%, fiind „cea mai scăzută din ultimele patru decenii”, potrivit acestui raport.

În ceea ce priveşte construcţiile de centrale nucleare, între decembrie 2019 şi până la jumătatea anului 2023, „au început lucrările la 28 de reactoare, dintre care 17 în China şi alte 11 puse în funcţiune” de compania rusă Rosatom „în diverse ţări”.

La 1 iulie, din cele 58 de reactoare aflate în construcţie, 23 erau în China, în timp ce Rusia construia 24 de reactoare (între care 19 în Egipt, China, India, Turcia, Bangladesh, Iran, Slovacia).

„În pofida războiului, Rusia continuă să ocupe primul loc pe piaţa vânzătorilor”, subliniază autorii raportului.

În afară de aceşti doi actori, construcţiile de noi reactoare sunt sporadice, unul în Franţa (EPR Flamanville), două în Regatul Unit, unul în Statele Unite, unul în Emiratele Arabe Unite, unul în Argentina…

Cu toate acestea, nu s-a vorbit niciodată atât de mult despre energia nucleară. După ce a căzut în dizgraţie după accidentul de la Fukushima din 2011, sectorul nuclear realizează un tur de forţă în cadrul gamei de soluţii avute în vedere pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili.

Acestui sector i-a fost oferită o vitrină fără precedent la COP28, unde aproximativ 20 de ţări, printre care Statele Unite, Franţa, Japonia, au cerut triplarea capacităţilor de energie nucleară până în 2050. Cu toate acestea, apelul a fost lansat în absenţa „maeştrilor” sectorului, China şi Rusia.

Pentru autorii raportului, „angajamentul de a tripla producţia de energie nucleară până în 2050 – având în vedere timpul lung de construire a centralelor nucleare – pare foarte nerealist”.

În 549 de pagini, raportul descrie „un sector economic care luptă să menţină flotele învechite, acumulând întârzieri şi depăşiri semnificative ale costurilor în proiectele de construcţii”.

„Trei noi ţări potenţiale” au intrat în cercul închis al atomului, Bangladesh, Egipt şi Turcia, cu proiecte de concepţie rusă. Kazahstan, Nigeria, Arabia Saudită şi Uzbekistan au proiecte „mai mult sau mai puţin avansate, dar niciuna dintre aceste ţări nu a ales încă un model şi nici nu a strâns fondurile necesare”, se arată în raport.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare