Lipsa ”laşă” de acţiune a numeroase guverne pentru a-i apăra pe cei mai slabi încurajează ”destrămarea” regulilor internaţionale, a denunţat joi, în raportul său anual, organizaţia Human Rights Watch, care se teme că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea agrava şi mai mult situaţia drepturilor omului în lume, informează AFP, scrie Agerpres.
Lumea a fost în 2024 martora ”violenţelor extreme”, a declarat directoarea HRW, Tirana Hassan, într-un interviu pentru AFP cu ocazia publicării raportului anual al organizaţiei.
Marcat de zeci de alegeri şi de conflicte mortale, anul trecut a adus provocări pentru ”integritatea instituţiilor democratice” şi pentru dreptul internaţional, notează raportul de peste 500 de pagini. Totuşi, numeroase guverne ”au picat acest test”, consideră Human Rights Watch, care evocă ”reprimarea acută” din Rusia, India şi Venezuela şi continuarea conflictelor militare din Fâşia Gaza, Sudan şi Ucraina.
Aceste războaie şi alte crize umanitare, marcate de o ”reticenţă laşă a numeroase guverne” faţă de combaterea încălcării drepturilor, au evidenţiat ”destrămarea normelor internaţionale de protecţie a civililor şi costurile umane devastatoare în contextul ignorării” regulilor respective, insistă Human Rights Watch.
”Atunci când guvernele nu acţionează pentru a-i proteja pe civilii aflaţi în mare pericol, ele nu doar îi abandonează în faţa morţii, dar şi subminează normele care protejează oamenii în întreaga lume”, continuă raportul HRW.
În banca acuzaţilor se află ”autocraţii care şi-au consolidat puterea” în ţări precum Rusia şi Mali, dar şi ”democraţii liberale care nu sunt totuşi apărători slabi ai drepturilor omului, pe plan intern sau în străinătate”.
În primul rând, este vorba despre Statele Unite care ”au continuat transferurile de arme către Israel”, în timp ce se adună tot mai multe ”dovezi privind utilizarea armelor americane pentru a comite crime de război şi a ucide civili în Gaza”, a subliniat Tirana Hassan.
În opinia acesteia, ”incoerenţa” anumitor state în apărarea drepturilor omului este ”foarte periculoasă întrucât trimite mesajul că unele drepturi se aplică anumitor persoane şi nu altora”.
Şi situaţia s-ar putea degrada şi mai mult odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Human Rights Watch, care se teme de ”repetarea sau chiar amplificarea încălcărilor grave a drepturilor” observată în timpul primului său mandat de preşedinte, ceea ce ar ”încuraja pe liderii autocraţi să facă la fel”.
Dacă Statele Unite ”se retrag din nou din sistemul multilateral, acest lucru va lăsa un vid care va fi umplut de actori oportunişti precum China, care doar atât aşteaptă pentru a-şi promova politica sa anti-drepturi”, a avertizat directoarea HRW.
Printre altele, Human Rights Watch acuză Israelul de ”crime împotriva umanităţii şi genocid” comise în Fâşia Gaza, Sudanul, unde civilii sunt victimele ”atrocităţilor generalizate”, şi Haiti, unde violenţa bandelor infracţionale atinge ”niveluri catastrofale”.
Însă, în pofida acestei imagini sumbre a situaţiei drepturilor omului în lume, ”nu este totul atât de negru”, a dat asigurări Hassan. Raportul remarcă ”mişcările de rezistenţă” ce subliniază o ”realitate esenţială: lupta pentru drepturi este adesea dusă de oameni obişnuiţi, care s-au săturat de injustiţie şi corupţie”.
sursa – AGERPRES