RAPORT/ Pisicile de companie din Australia ucid peste 300 de milioane de animale pe an

Pisicile domestice ucid sute de milioane de animale native din Australia în fiecare an, conform unui raport citat vineri de agenţia Xinhua, relatează Agerpres.

Potrivit unui nou raport al Consiliului pentru Biodiversitate, Specii Invazive şi Păsări, pisicile de companie ucid 323 de milioane de animale native în fiecare an.

Cifra s-a mărit cu 34%, de la 241 de milioane în 2020, după o creştere a numărului de animale de companie în timpul pandemiei de coronavirus.

În aproximativ o treime dintre gospodăriile australiene există o pisică de companie, iar în jumătate dintre acestea trăiesc două sau mai multe pisici.

Autorii raportului le-au solicitat australienilor să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru animalele lor de companie, 71% dintre proprietarii de pisici permiţându-le încă acestora accesul în spaţiile exterioare, nesupravegheate.

„Creşterea numărului de animale sălbatice ucise reflectă boomul pandemic al animalelor de companie care a făcut ca numărul pisicilor de companie să ajungă la 5,3 milioane şi reprezintă un semnal de alarmă pentru ca guvernele să adopte legi responsabile privind proprietatea animalelor de companie, inclusiv restricţii 24/7 pentru pisici”, a declarat, referindu-se la limitarea accesului pisicilor în spaţii exterioare, Sarah Legge, specialistă în ecologie de la Universitatea Charles Darwin şi purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Biodiversitate, citată într-un comunicat emis vineri.

Locuitorii din Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) sunt obligaţi prin lege să limiteze în permanenţă accesul pisicilor în exterior, în timp ce în Victoria aproximativ jumătate dintre consiliile locale au astfel de restricţii.

Cu toate acestea, în alte state, barierele legislative au împiedicat introducerea unor reguli similare.

Consiliul pentru specii invazive susţine că o interdicţie 24/7 pentru pisici ar putea contribui în fiecare la salvarea a 66 de milioane de animale native doar în zona metropolitană din Sydney.

Printre cele 110 animale native ucise, în medie, anual de fiecare pisică de companie care are acces afară nesupravegheată se numără aproximativ 40 de reptile, 38 de păsări şi 32 de mamifere.

„Nu putem schimba comportamentul pisicilor, dar putem susţine alegeri mai bune din partea proprietarilor de pisici”, a spus Holly Parsons de la Birdlife Australia.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare