Raport: Piste cu probleme si investitii 0 la Aeroportul Otopeni

Anul trecut aproape 13 milioane de pasageri au tranzitat cele doua aeroporturi bucurestene – Otopeni si Baneasa. Un nou record care s-a vazut si in incasari. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a avut anul trecut venituri de peste un miliard de lei. Investitiile pe alta parte au fost insignifiante.
Un raport al Corpului de control al fostul premier Mihai Tudose arata cat de putini bani s-au investit din 2013 incoace in infrastructura aeroportuara. Asta in conditiile in care sunt probleme la cele doua piste ale aeroportului Otopeni. Sefii companiei au fost zgarciti cu investitiile, dar largi la punga cand a fost vorba de propriile salarii. Raportul a fost trimis si la DNA.
In perioada 2013-2015 nu a fost realizata nicio investitie in infrastructura aeroportului Otopeni, desi pentru fiecare an din aceasta perioada au fost prevazute  sume cuprinse intre 201,5 mil. lei si 267,9 mil.lei. Datele sunt cuprinse intr-un raport al Corpului de control al
premierului, care a analizat perioada 2013 – octombrie 2017. Raportul, care a fost finalizat in luna octombrie anul trecut, a fost prezentatul ministrului Transporturilor de la acea vreme, Felix Stroe, dar nu a fost facut public.
pista avionDe asemenea, potrivit aceluiasi document, in perioada 2016-august 2017 Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA (CNAB)a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investitiile in infrastructura aeroportuara bugetate. De exemplu, in primele 8 luni ale anului trecut au fost cheltuiti in acest scop doar 15.890 lei.Asta in conditiile in care niciuna dintre pistele aeroportului nu este in stare perfecta de functionare. Una dintre piste, cu o lungime de 3.500 de metri,  poate fi folosita doar pe o lungine de 2.237 metri.
Probleme sunt si la cealalta pista care „nu asigura conditii eficiente de aterizare/decolare, desi la aceasta pista s-a intervenit cu utilaje aproape in fiecare zi, uneori chiar si 14 ore”.
Zgarciti cu investitiile, mana larga la salarii
Potrivit documentului citat, Liviu Radu, unul dintre fostii sefi ai aeroportului, ar fi primit bani in perioada iulie 2013 si iunie 2014 bani si pentru calitatea de membru in Consiliul de Administratie. Acesta ar fi incasat astfel ilegal suma de 396.561 de lei.
Una dintre neregulile semnalate de raportului Corpului de Control al primului-ninistru este legarea unei parti din remuneratia directorului general al CNAB si a membrilor Consiliului de Administratie de profitul companiei. Practic partea variabila din remuneratia a fost stabilita la 0.56% din profitul net, desi existau studii care spuneau ca aceasta trebuie sa fie fixa si in suma de doar 32.432 lei. Sefii CNAB au fost astfel direct interesati de taierea investitiilor si de declararea unui profit cat mai mare.
In perioada analizata de inspectorii Corpului de control profitul CNAB a crescut de mai bine de 5 ori, de la 69 de milioane de lei in 2013, la aproape 390 de milioane de lei.
Angajati doar cu numele
Raportul atarge atentia asupra unei practici care a adus prejudicii CNAB: angajarea unor persoane care nu vin la munca.
De exemplu, Camelia Metler, intr-un an si sase luni a fost prezenta la munca 112 minute, dar a incasat in aceasta perioada 70.894 lei.
In situatii similare ar fi fost si Cristina Elena Neamtu, care in 9 luni a fost prezenta la munca 100 de minute si a incasat 43.003 lei. In aceeasi situatie s-ar afla si Mihai Petrescu si Mihai Comanescu.
Instruire profesională exotică
exoticIntre septembrie 2015  si septembrie 2016, CNAB a organizat 27 de programe de formare profesională derulate prin societatea OK Service Corporation, cât în ultimii aproape 6 ani la un loc. Taxele de instruire au reprezentat, în medie, doar 23% din costul total, restul fiind
cazarea şi trasportul angajatilor in destinatii precum : Nice, Las Vegas, Sydney, Auckland, Wellington, Kuala Lumpur, Bangkok, Tokyo, Lausanne. Si daca tot au ajuns in aceste locuri exotice, angajatii au stat mai multe zile decat durau efectiv cursurile.
Potrivit raportului, procesul de selecţie a persoanelor care au participat la cursuri a fost aleatoriu, nefiind identificate criterii concrete de selecţie.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare