Raport privind dronele căzute în Deltă. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală

Raportul privind dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General, iar, potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României, a afirmat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, la Ora Guvernului, potrivit Știrile TVR. 

„La acest moment, expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General, pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”, a arătat ministrul.

Tîlvăr a spus că informaţiile din dosar „duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a adăugat el.

Mai mult, ministrul român a spus că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie „din motive obiective”, legate de înălţimea mică la care aparatele zburau, de mişcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei.

Limitările acestea „sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a arătat Tîlvăr.

El a mai amintit că impactul dronelor a fost fără explozie, dronele neavând echipamente de luptă active. De asemenea, a spus că în aceste cazuri nu au existat pagube materiale sau victime.

Tîlvăr: Au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene în zonele Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe

„Au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observaţie şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă”, a arătat ministrul.

În contextul în care au fost descoperite, în trei rânduri diferite, resturi de drone pe malul românesc al Dunării, ministrul le-a transmis parlamentarilor că sunt în pregătire „măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine (…) aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite”.

„Am crescut supravegherea traficului în zona platformelor de foraj marin şi în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cercetarea navală pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine în derivă”, a completat el.

De asemenea, ministrul a amintit că securitatea la Marea Neagră este una din temele şedinţei CSAT de joi.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare