Raportul „Operațiunea sparanghelul„ – depus la Parlament; Ce concluzii conține documentul

Raportul „Operațiunea sparanghelul„ a fost depus la Parlament, a anunțat senatorul PSD Radu Oprea, cel care a condus comisia parlamentară de anchetă constituită pe acest subiect.

„Am depus raportul comisiei de anchetă „Operațiunea sparangelul”. Câteva scurte concluzii: Evenimentul de la Cluj a arătat Europei unul dintre lucrurile ignorate: importanța muncitorilor sezonieri (a forței de muncă ieftine si calificate) pentru economiile europene dezvoltate. Guvernul Orban, obedient la cererile primului partener economic al României, a deschis prin ordonanță militară posibilitatea efectuării zborurilor charter. Și atât. Vidul legislativ creat de incompetența miniștrilor a dus la posibilitatea ca peste 1900 de români să se afle înghesuiți în parcarea aeroportului de la Cluj sub pericolul îmbolnăvirii cu Covid. Reamintesc că toate acestea se întâmplau în plină stare de urgență când pentru a părăsi locuința trebuia să completăm vrafuri de declarații si când poliția, armata, jandarmeria pândeau orice încălcare a consemnului pentru a aplica amenzi uriașe„, a precizat Radu Oprea.

El a arătat că a existat un organizator al zborurilor și al transporturilor interne, asociațiile fermelor din Germania, iar acest lucru se întâmpla de zeci de ani, de obicei cu transport rutier.

„În pandemie cu avionul charter. Scuza invocată de guvernanți, că a fost vid legislativ, este prea facilă pentru a acoperi felul în care îi tratează în mod real pe românii aflați în dificultăți materiale. Pur și simplu nu le pasă de aceștia. Nici sistemului de justiție nu îi pasă, dosarul in rem deschis pentru această cauză fiind clasat. Unii români, ghinioniști, au fost condamnați pentru mult mai puțin de atât. Sigur, ei nu contau, nu erau guvernanți PNL. Disprețul miniștrilor parlamentari, aroganța lor, față de instituția fundamentală a democrației românești, arată de fapt felul în care îi tratează pe români: cu superioritatea provincialului ajuns „șăf mare” la București. De aceea, Bucureștiul va rămâne provincial în raport cu celelalte capitale europene, pentru că avem guvernanți incapabili să își înțeleagă condiția de conducători. Au rămas la stadiul feudal, micul lor interes să dea bine în fața celor mai puternici ca ei„, a scris parlamentarul pe Facebook.

Potrivit acestuia, „personajul uitat de PNL-iști în toată această poveste este chiar muncitorul sezonier„.

„Cei din comuna Pătrăuți, județul Suceava, (aflată în carantină) au plătit amenzi astronomice, deși când au plecat au făcut-o cu acordul poliției care i-a oprit și verificat în filtru. Inspectorul șef din Suceava a mințit, ca și ministrul Vela. Ei sunt bine, muncitorii sezonieri se luptă în instanță pentru a scăpa de amenzile grele de 20.000 de lei. Urmările evenimentului de la Cluj au fost resimțite puternic în Germania, unde sindicatele și ONG-urile au luat atitudine. Legislația a fost modificată pentru o protecție mai mare a intereselor lucrătorilor sezonieri. Petiția inițiată de europarlamentarul Victor Negrescu a strâns peste 10.000 de semnături și a avut efect in Parlamentul European. Proiectul de lege al parlamentarilor PSD pentru protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a fost votat și promulgat. Ce voi face în continuare? Nu voi lăsa să se aștearnă uitarea …„, a concluzionat senatorul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare