Rareş Bogdan: „VICTORIE pentru România! Unanimitate în Dosarul România-Schengen, despăgubiri pentru pierderile suferite timp de 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE! Au fost lupte complicate!”

Comisia pentru Petiţii din Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluţie care cere Consliului European să aprobe aderarea României şi Bulgariei la Schengen, până la sfârşitul anului.

Tototdată, rezoluția arată că respingerea aderării României la Schengen este ”discriminatorie” și cere ”acțiuni” la Curtea de Justiție a UE după veto-ul Austriei.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a scris pe Facebook:

„VICTORIE pentru România! Unanimitate în Dosarul România Schengen – despăgubiri pentru pierderile suferite timp de 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE! Cu 25 de voturi «pentru» (unanimitate), Comisia de Petiții a adoptat proiectul de rezoluție al Parlamentului European privind nedreptatea suferită de România prin votul Austriei împotriva intrării cu drepturi depline în Schengen, proiect la care sunt raportor din umbră al Grupului Popularilor Europeni. Au fost lupte complicate!”, a transmis Rareș Bogdan.

– Comisia PETI invită Comisia Europeană să ia în considerare analiza unei posibile încălcări de către Austria a Tratatelor UE și admite că românii și bulgarii s-au simțit discriminați.
– PETI invită Comisia Europeană să estimeze pierderile financiare suferite de România începând din 2011, când a fost constatată, instituțional vorbind, respectarea tuturor criteriilor de aderare, dar și a daunelor de mediu suferite de România și Bulgaria, precum și de UE, și să se gândească la un mecanism de compensare.
– PETI cere Comisiei Europene să inițieze proceduri legale pentru a apăra dreptul la circulație a cetățenilor români și bulgari, a lucrătorilor și a mărfurilor, în conformitate cu Tratatele Uniunii.
– PETI cere plenului P.E. să analizeze justețea plângerilor actuale și viitoare în fața Curții Europene de Justiție.
– PETI consideră că refuzul aderării României și Bulgariei la Schengen s-a făcut fără vreo justificare juridică, fiind motivat mai degrabă de campaniile politice interne naționale decât de criteriile efective de aderare.
– PETI cere Consiliului UE să acționeze cu bună-credință (!) și să-și îndeplinească obligațiile de cooperare loială (!!) cu Comisia și Parlamentul.
– PETI consideră că refuzul de a accepta România și Bulgaria duce la o încălcare a drepturilor fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene.
– PETI cere Consiliului un vot pozitiv și să respecte, astfel, Tratatul de aderare a României și Bulgariei la UE.
– PETI subliniază că decizia negativă este instrumentată de propaganda anti-UE, inclusiv cea rusă.

Subliniez că totul a pornit de la petiția depusă de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată, la Parlamentul European, pentru a se constata încălcarea, de către Austria, a Tratatului UE și de către Consiliu a dreptului românilor la liberă circulație.

Îi mulțumesc doamnei Dolors Montserrat, președinta Comisiei PETI și șefa Delegației spaniole a EPP, pentru curaj și deschiderea totală față de argumentele noastre juridice! Îi mulțumesc lui Peter JAHR (Germania), coordonatorul politic din partea EPP a Comisiei PETI, pentru susținerea necondiționată, dând dovadă că este un adevărat prieten al României! Chapeau!

Le mulțumesc de asemenea, în mod deosebit, colegilor mei europarlamentari români din Comisia PETI, Lorant Vincze (EPP), Vlad Gheorghe(Renew), Cristian Terheș(ECR) și staff-ului tehnic, Radu Negrea, Monica Opricescu si Calina Berceanu!”, a precizat Rareş Bogdan.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare