Războiul din Ucraina: UE ar putea relaxa prevederile privind ajutoarele de stat

Uniunea Europeană analizează cum ar putea ajuta la contracararea impactului economic al războiului din Ucraina, inclusiv printr-o posibilă relaxare a normelor stricte referitoare la acordarea de ajutoare de stat, informează Bloomberg, scrie Agerpres.

Comisia Europeană „analizează toate instrumentele de care dispune şi este gata să profite la maximum de flexibilitatea oferită de ajutoarele de stat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Executivului comunitar, Arianna Podesta, care a adăugat că statele membre vor fi consultate înainte de adoptarea unor noi măsuri.

Actualele norme UE permit acordarea de despăgubiri unor companii şi sectoare pentru pagubele suferite, în anumite condiţii, sau acordarea de ajutoare în cazul în care a avut loc o „perturbare gravă a economiilor statelor membre”. Însă, în perioade de criză, cum a fost pandemia de Covid-19, UE a pus la punct un cadru special pentru a permite guvernelor să ofere ajutoare mai mari în sprijinul firmelor.

Un element crucial în orice nouă decizie va fi menţinerea unui „mediu concurenţial echitabil”, a precizat Arianna Podesta. „Comisia va analiza, în regim de urgenţă, orice măsuri de sprijin comunicate de statele membre în contextul crizei actuale”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

În contextul eforturilor internaţionale destinate să izoleze Rusia, după invadarea Ucrainei, SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au intensificat sancţiunile. În paralel, UE se pregăteşte pentru posibilele consecinţe economice severe care ar apărea în situaţia în care Rusia ar întrerupe livrările de gaze naturale ca răspuns la sancţiuni.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia UE, a declarat la finele săptămânii trecute că ajutoarele de stat şi împrumuturile către companii ar putea face parte din răspunsul pe termen scurt la criză, în special pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabile afaceri şi a companiilor cu cea mai mare expunere pe creşterea preţurilor la energie.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Executivul comunitar analizează o posibilă reprogramare a fondurilor UE ca răspuns la consecinţele economice.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare