Reacția unui grup de parlamentari la anunțul ministrului Energiei privind sfârșitul energiei pe cărbune / ”Nu suntem de acord cu declarația ministrului și privim cu foarte mare îngrijorare efectele acestui anunț!”

În urma unei declarații a ministrului Energiei, Anton Anton, prin care anunţa, practic sfârşitul centralelor de producere a energiei pe bază de cărbune, au apărut și primele reacție.

Carciumaru WeberDe această dată, a unui grup de parlamentari în frunte cu președintele Comisiei pentru Administrație din Senat, senatorul Florin Cârciumaru, alături de președintele Comisiei de control SIE, deputatul Mihai Weber și de senatorul ALDE, Scarlat Iriza care au anunțat în exclusivitate pentru ecopolitic.ro, că nu sunt și nu vor fi de acord cu asemenea declarații care provoacă automat o stare de teamă în rândul populației din zonele de exploatare a cărbunelui, de fapt în toată zona Olteniei care este legată ombilical de tot ceea ce însemnă industria energetică, și care afectează direct stabilitatea economico-financiară a companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune.

scarlat iriza
sursa foto: igj.ro

Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea și ne-au declarat că sunt surprinși neplăcut citind declarația ministrului energiei, considerând că în acest moment nu avea niciun rost o asemenea declarație publică, cel puțin dintr-un singur motiv – si anume – atâta timp cât Strategia Energetică a României este în lucru la acest moment, se așteptau ca asemenea declarații nefericite să nu fie facute acum, ci în cadrul grupului de lucru care elaborează acestă strategie.

strategia energeticaMai mult decât atât, parlamentarii au accentuat faptul că Strategia Energetica a României este un document complex, la care se iau în calcul multe elemente, inclusiv impactul socio-economic pe care-l poate avea o asemenea măsură, nu doar o parere sau o declarație.

Cei trei parlamentari au mai declarat că sunt de evitat pe viitor asemenea declarații care pot avea un impact socio-economic imediat-negativ și nu este constructiv ca o părere sau dorință să ți-o exprimi public înainte de a o discuta atât cu parlamentari, comisii parlamentare cât și cu persoane, specialiști sau factori de decizie din zona care poate fi afectată de asemenea declarații.

ce oltenia   Grupul de parlamentari a mai anunțat că, în perioada imediat următoare, vor solicita atât o întrevedere cu ministrul Energiei, Anton Anton, pentru a li se explica dacă ministru-și susține declarațiile și ce are în vedere legat de această zonă de producere energiei pe bază de cărbune, cât și o serie de întâlniri regionale atât cu sindicatele, conducerea companiilor din zona energetică cât și cu populația care poate fi afectată de o asemenea decizie.

Ministrului Energiei, Anton Anton, anunţa practic, sfârşitul centralelor de producere a energiei pe bază de cărbune

Acestă reacție vine după declaraţia făcută joi, la a patra ediţie a Energy Strategy Summit 2018, care a reunit cei mai influenţi decidenţi din industria energetică din România, de către Ministrul Energiei, Anton Anton, care a anunţat sfârşitul centralelor pe cărbune până-n 2040. Ministrul a susţinut că în România se intenţionează trecerea de la centralele care funcţionează, în prezent, pe cărbuni, la cele pe gaz.

 cariera carbune„Unul dintre elementele definitorii şi noi în noua strategie energetică este conversia tuturor centralelor într-un interval de timp lung, de la cărbune la gaz. Un alt element este biomasa. La noi în ţară, biomasa este foarte lăsată de-o parte”, a spus Anton Anton.

Întrebat de jurnalişti în cât timp se va realiza trecerea de pe cărbune către gaz natural, Anton a răspuns că acest lucru se va putea întâmpla în 2040.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare