joi, februarie 22, 2024

REACȚIE DURĂ a președintelui Comisiei pentru buget la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan, pe subiectul pestei porcine – ”minte și creează deliberat confuzie între proceduri și instituții diferite!”

Deputatul Marius Budăi, președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a reacționat foarte dur la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan care acuză Guvernul că ar fi votat în Consiliul Uniunii Europene reducerea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină în Bugetul UE 2019, împotriva amendamentelor depuse de acesta în Parlamentul European – afirmând că:

  • ”Siegfried Mureșean confundă propunerea de buget adoptată de Consiliul European, cu dezbaterile despre buget din Parlamentul European.”

Mai mult decât atât, Budăi prezintă și detaliile legate de acest subiect, precizând că:

”La nivelul Uniunii Europene, bugetul este încă în plină dezbatere. Nu s-a tăiat nimic de la ajutoarele pentru pesta porcină.

Siegfried Mureșean creează confuzie, atât prin suprapunerea unor instituții diferite (Consiliul UE și Parlamentul UE), cât și a unor momente diferite (momentul adoptării propunerii de buget în Consiliu, cu momentul depunerii amendamentelor în Parlamentul UE).

Momentul adoptării propunerii de buget în cadrul Consiliului UE a fost 11 iulie. Iar ceea ce s-a decis atunci a fost menționat într-o procedură scrisă pe data de 4 septembrie.
Astfel, este absurd să susții că pe 4 septembrie s-ar fi putut depune amendamente cu privire la ceva ce se decisese deja pe 11 iulie.

Amendamentele sunt depuse în Parlamentul European și vor fi votate pe 24 octombrie.
După ce Parlamentul adoptă propria propunere de buget, are loc o conciliere de poziții. Cel mai probabil, această conciliere va avea loc pe 16 noiembrie. Până atunci mai urmează și o scrisoare de rectificare din partea Comisiei Europene cu privire la bugetul pe 2019.
Așadar, dezbaterea despre bugetul pe 2019 va mai dura și cu siguranță se va ține cont de efectele pestei porcine din România înregistrate după data de 11 iulie când a fost adoptată propunerea de buget în Consiliul UE.

  • În ce privește ajutoarele pentru fermieri, în propunerea Consiliului nu s-au redus plățile, ci doar angajamentele, la propunerea Comisiei Europene.”

Postarea de pe pagina de socializare a președintelui Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, se încheie și cu câteva concluzii legate de afirmațiile europarlamentarului Mureșan cu privire la pesta porcină, pe care le redăm în continuare:

”Concluzii:

Nu au fost tăiate plățile pentru plata fermierilor.

Dezbaterea pentru Bugetul din 2019 nu e încheiată.

Guvernul nu a votat nimic pentru reducerea plăților pentru fermierii afectați. Dimpotrivă a obținut sprijinul de la Comisia Europeană.

În forma finală a bugetului pe 2019 se va ține cont de efectele pestei porcine.

Siegfried Mureșan minte și creează deliberat confuzie între proceduri și instituții diferite.”

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner