Rebelii houthi revendică atacul mai multor nave în largul coastelor Yemenului

Rebelii houthi au revendicat miercuri atacul asupra unui vrachier grec şi a altor câteva nave în largul coastelor Yemenului, afirmând că este un răspuns la atacurile israeliene asupra Rafah, oraş palestinian care a devenit epicentrul războiului din Fâşia Gaza, notează AFP, arată Agerpres.

Vrachierul Laax, sub pavilionul Insulelor Marshall şi operat de Grecia, a raportat marţi că a fost lovit de trei rachete, potrivit Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) şi companiilor specializate în securitatea maritimă.

Nava a fost avariată, dar şi-a continuat călătoria, potrivit CENTCOM şi agenţiei britanice de securitate maritimă UKMTO, condusă de Royal Navy.

„Se pare că un membru al echipajului a fost rănit”, a declarat Centrul comun de informare maritimă (JMIC), care supraveghează atacurile asupra navelor în această zonă strategică pe unde trece 12% din comerţul mondial.

Într-un comunicat publicat pe X, purtătorul de cuvânt militar al houthi, Yahya Saree, a confirmat atacul asupra navei Laax, spunând că vrachierul a fost „lovit direct şi grav avariat”.

Rebelii yemeniţi au mai atacat alte cinci nave, a adăugat el, explicând că aceste acte au fost comise „ca răspuns la crimele inamicului sionist (Israel) împotriva persoanelor strămutate la Rafah”, după loviturile asupra taberelor pentru palestinieni strămutaţi în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Într-un nou comunicat miercuri seara, rebelii houthi au mai revendicat că au doborât o dronă americană MQ9 care desfăşura o „operaţiune ostilă” deasupra Yemenului.

CENTCOM, la rândul său, a declarat că a distrus marţi seara două sisteme de lansatoare de rachete într-o zonă a Yemenului controlată de houthi, apoi a doborât două drone câteva ore mai târziu deasupra Mării Roşii.

Din noiembrie, rebelii yemeniţi au lansat zeci de atacuri în Marea Roşie şi în Golful Aden, spunând că vizează nave în solidaritate cu palestinienii, în contextul războiului mortal dintre Israel şi Hamas.

Statele Unite, aliat apropiat al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională pentru a proteja navigaţia în această zonă strategică şi au lansat în ianuarie, cu ajutorul Marii Britanii, lovituri în Yemen împotriva houthi.

Dar aceste lovituri nu i-au descurajat pe rebeli, care controlează mari zone din Yemen şi spun că în prezent vizează, de asemenea, nave americane şi britanice, pe lângă cele având legătură cu Israelul.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare