Rectificarea bugetară, discutată în Guvern/Dăncilă: Menținem deficitul bugetar la 2,76%

dancila sedinta guvern 19 martie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că proiectul de rectificare bugetară va fi discutat în şedinţa de Guvern. Executivul nu se grăbeşte să adopte proiectul. Premierul a precizat că este vorba despre o rectificare pozitivă şi că reducerile de bugete propuse se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi.

„Discutăm în şedinţa de Guvern de azi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. Această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniul prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susţinută de creşterea PIB şi de faptul că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din UE. (…). Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin legea bugetului, respectiv 2,76 %”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că vor fi menţinute investiţiile în domeniile prioritare, precum educaţia, sănătatea şi infrastructura rutieră, dar şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Premierul a afirmat că tăierile de fonduri se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi.

Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil, în şedinţa de joi, proiectul de rectificare a bugetului de stat, însă OUG privind măsurile fiscal-bugetare propuse de MFP  a fost amânată.

Ministerul Finaţelor a pus în dezbatere publică o OUG care prevede reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizei la ţigarete şi introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale şi bugetare.