Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) va realiza a doua Casă a Francofoniei din lume în campusul său universitar, a anunţat, marţi, rectorul Mihnea Costoiu în cadrul evenimentului de deschidere a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Ştiinţifice.
‘La deschiderea acestei adunări generale, UPB are onoarea să anunţe că a decis să se realizeze a doua Casă a Francofoniei din lume aici, la Bucureşti, în campusul universităţii. Casa Francofoniei de la Politehnica Bucureşti va fi spaţiul unde francofonii din lumea întreaga vor putea să se întâlnească pentru a difuza cultura ştiinţifică francofonă şi pentru a dezvolta mobilitatea studenţească francofonă aici, în Europa Centrală şi de Est. (…) Această Casă a Francofoniei va demonstra încă o dată în plus că universităţile francofone contribuie la construirea unui dialog paşnic între civilizaţiile din lumea întreagă. Este un proiect important, prin care Politehnica din Bucureşti şi România îşi exprimă angajamentul de a merge către un nivel superior în dezvoltarea francofoniei mondiale’, a spus rectorul.
Potrivit acestuia, Agenţia Universitară a Francofoniei poate contribui la definirea de politici ‘inteligente’ care să combată actuala pandemie.
‘Odată cu evenimentul din această săptămână sărbătorim continuitatea, solidaritatea şi cooperarea între universităţile şi instituţiile francofone din întreaga lume. (…) Împreună putem obţine rezultate care să aibă un adevărat impact ştiinţific. (…) Limba franceză, cultura franceză au contribuit într-un mod major la dezvoltarea României. Traversăm în prezent o perioadă complicată. Suntem încă în mijlocul acestei pandemii, în toiul acestei pandemii, un subiect de actualitate peste tot în lume. Cu toate acestea, pandemia ne-a permis să învăţăm mai multe cu privire la rolul universităţilor în general. Această perioadă ne-a reamintit că nu suntem numai nişte instituţii care oferă servicii educaţionale şi cursuri, însă suntem comunităţi de experţi care pot să aibă un impact extrem de pozitiv asupra societăţii şi care reprezintă nişte puncte de rezilienţă, nişte nuclee de rezilienţă în această perioadă de pandemie. AUF poate contribui la definirea de politici inteligente care să poată să combată această pandemie’, a susţinut rectorul.
Ministrul Educaţiei şi preşedinte al AUF, Sorin Cîmpeanu, a declarat că apreciază propunerea reprezentanţilor UPB de a construi Casa Francofoniei, demers care va sprijini mobilitatea studenţilor francofoni.
‘Trebuie să vorbesc despre bursele ‘Eugen Ionescu’. Mai mult de 900 de burse ‘Eugen Ionescu’, care sunt în al 15-lea an deja. Din 2017 până acum, România a putut să contribuie cu un buget între 350.000 şi un milion de euro pe an la aceste burse. Este un proiect pe care îl vom dezvolta. Dau o apreciere deosebită propunerii domnului rector al UPB de a construi Casa Francofoniei, pentru a sprijini mobilitatea studenţilor francofoni şi a României, pentru a susţine programul de burse doctorale ‘Eugen Ionescu’. Sunt foarte bucuros să vă pot anunţa că Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a hotărât, cu ocazia celei de-a 60 aniversări şi celui de-al XV-lea an al burselor ‘Eugen Ionescu’, să acorde zece burse doctorale pentru studenţii francofoni, mai ales pentru cei din sud’, a spus demnitarul.
Potrivit ministrului, în România, mai mult de un milion de elevi învaţă franceza.
‘Avem 10.000 de profesori de franceză. Avem mai mult de 10.000 de studenţi care îşi fac studiile integral în limba franceză printr-o sută de filiere francofone care funcţionează în cadrul tuturor universităţilor româneşti’, a susţinut Cîmpeanu.
Comisarul european pentru Educaţie, Mariya Gabriel, a afirmat într-o intervenţie video că ştiinţa trebuie să fie încurajată de timpuriu printr-o educaţie performantă, care să valorizeze toate competenţele şi să ofere tinerilor cheile necesare de a înţelege lumea de mâine.
‘Pandemia ne-a obligat să folosim tehnologiile în educaţie la un nivel fără precedent, tehnologii care ne permit să avem continuitate didactică, ceva ce nu ne-am fi imaginat acum zece ani. Nu trebuie să uităm că acest lucru a dus şi la creşterea inegalităţilor, nu avem cu toţii acces la aceleaşi echipamente şi nu avem aceleaşi cunoştinţe pentru a ne adapta la această învăţare digitală. De aceea, Comisia Europeană a adoptat în septembrie 2020 Planul de acţiuni în materie de educaţie digitală, care îşi doreşte să propună mai multe acţiuni de îmbunătăţire a modului în care folosim digitalul în educaţie şi pentru a sprijini dezvoltarea competenţelor digitale’, a subliniat oficialul european.
Universitatea Politehnica din Bucureşti găzduieşte, începând de marţi şi până vineri, prima ediţie a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Ştiinţifice, care se va derula în format hibrid – eveniment cu prezenţă fizică şi la distanţă, prin videoconferinţă în întreaga lume – şi care va reuni peste 900 de reprezentanţi ai universităţilor din 116 state membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei.
Manifestarea va fi marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenţiei Universitare a Francofoniei, ocazie cu care vor fi aniversaţi cei 60 de ani de existenţă a celei mai importante reţele universitare din lume.
Prin acest eveniment, Agenţia Universitară a Francofoniei îşi propune să celebreze Francofonia Ştiinţifică, un concept unificator, care include sistemele de învăţământ în ansamblul lor, pornind de la învăţământul primar până la programele de studii doctorale.
Sursa: PRESSONLINE