Reducerea la zero a poluării: Consiliul UE convine asupra poziției sale privind reducerea pierderilor de granule din plastic, inclusiv în transportul maritim

Consiliul UE și-a adoptat poziția („abordarea generală”) cu privire la un regulament privind prevenirea pierderii în mediu a granulelor din plastic – materiile prime industriale utilizate pentru fabricarea produselor din plastic. Abordarea generală oferă președinției Consiliului un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a regulamentului.

Noile norme vor contribui la îmbunătățirea manipulării granulelor din plastic în toate etapele lanțului de aprovizionare. Acest lucru ar putea reduce pierderile de plastic în mediu cu până la 74 %.

Pe baza propunerii inițiale a Comisiei, abordarea generală a Consiliului asigură un echilibru între introducerea unor măsuri ambițioase și eficace menite să reducă la minimum pierderile de granule din plastic și evitarea sarcinilor administrative inutile. De asemenea, textul asigură condiții de concurență echitabile între transportatorii din UE și cei din afara UE și introduce obligații pentru navele maritime care transportă granule din plastic, în conformitate cu recomandările Organizației Maritime Internaționale.

  • „Pierderile de granule din plastic în mediu sunt, ca volum, a treia sursă din ansamblul de eliberări neintenționate de microplastice. Noile norme, primele de acest tip din UE, vor ajuta întreprinderile să reducă la minimum pierderile de granule din plastic, contribuind la combaterea poluării cu microplastice, care nu cunoaște granițe sau limite”, a spus Anikó Raisz, secretară de stat a Ungariei pentru afaceri de mediu și economia circulară.

Domeniul de aplicare al regulamentului

Acest regulament se aplică pentru:

  • operatorii economici care manipulează granule din plastic în cantități de peste 5 tone în UE
  • transportatorii din UE și transportatorii din afara UE care transportă granule din plastic în UE
  • întreprinderile responsabile cu curățarea containerelor și cisternelor cu granule din plastic (adăugire a Consiliului în abordarea sa generală)
  • expeditori, operatori, agenți și comandanți de nave maritime atunci când părăsesc un port al unui stat membru sau fac escală în acesta (adăugire a Consiliului în abordarea sa generală)

Consiliul menține abordarea Comisiei în sensul că noile norme se vor aplica în toate etapele lanțului de aprovizionare.

Bune practici de manipulare

Atunci când granulele din plastic sunt eliberate în mod neintenționat în mediu, aceasta se întâmplă adesea din cauza lipsei de conștientizare și a practicilor de manipulare deficitare din partea operatorilor economici, a transportatorilor și a navelor maritime. Odată pierdute în mediu, este aproape imposibil să se recupereze granulele din plastic, acestea fiind răspândite ușor pe distanțe mari de vânt și de apă.

În conformitate cu noile norme și în funcție de dimensiunea instalației sau a activității de transport, operatorii vor trebui să urmeze bunele practici de manipulare. Atât transportatorii din UE, cât și cei din afara UE ar urma să fie obligați să preîntâmpine pierderile de granule din plastic, precum și să le curățe în cazul în care se produc astfel de pierderi.

În conformitate cu abordarea generală a Consiliului, atât transportatorii din UE, cât și cei din afara UE vor trebui să informeze autoritățile cu privire la locul în care sunt stabiliți și la implicarea lor în transportul de granule din plastic. Pentru a asigura respectarea acestor obligații și condiții de concurență echitabile, Consiliul a introdus obligația ca transportatorii din afara UE să desemneze un reprezentant autorizat în UE.

Transportul maritim

Persistența unei granule din plastic într-un mediu acvatic poate fi măsurată de-a lungul deceniilor sau mai mult, deoarece granulele din plastic nu sunt biodegradabile. În plus, transportul maritim a reprezentat aproximativ 38 % din totalul granulelor transportate în UE în 2022.

Prin urmare, Consiliul a introdus obligații specifice privind transportul pe mare al granulelor din plastic (în containere de marfă), incluzând asigurarea unor ambalaje de bună calitate și furnizarea de informații legate de încărcătură și alte tipuri de informații tehnice. Acest lucru se adaugă obligațiilor legate de transportul de granule din plastic pe cale rutieră, feroviară și pe căile navigabile interioare, astfel cum sunt prevăzute în propunerea Comisiei.

Pentru a facilita respectarea normelor privind transportul maritim, Consiliul a convenit să amâne aplicarea acestora cu un an (în comparație cu restul normelor prevăzute în regulament). În plus, în cazul în care Organizația Maritimă Internațională adoptă măsuri de combatere a poluării marine cu granule din plastic provenite de la nave, regulamentul ar trebui modificat în consecință, la propunerea Comisiei.

Certificare obligatorie și declarație pe proprie răspundere

În conformitate cu noile norme, autoritățile naționale vor trebui să efectueze inspecții de mediu și să ia alte măsuri de verificare în cadrul unei abordări bazate pe riscuri.

Pentru a dovedi conformitatea cu aceste norme, operatorii mai mari vor trebui să obțină un certificat de conformitate eliberat de o parte terță independentă. Conform abordării generale, toate întreprinderile (cu excepția microîntreprinderilor) intră sub incidența acestei obligații dacă manipulează peste 1 000 de tone pe an. Consiliul le-a acordat întreprinderilor mici un termen de patru ani pentru a se conforma acestei obligații.

Întreprinderile care manipulează sub 1 000 de tone anual vor trebui să emită o declarație de conformitate pe proprie răspundere.

Ca alternativă, abordarea generală le permite statelor membre să asigure conformitatea prin intermediul sistemelor naționale de autorizare deja existente.

În plus, Consiliul a adăugat obligația autorităților de a oferi acces gratuit și public la informațiile privind manipularea granulelor din plastic.

Etapele următoare

Abordarea generală convenită astăzi formalizează poziția de negociere a Consiliului. Se preconizează că negocierile cu Parlamentul European privind forma finală a regulamentului vor fi inițiate la începutul anului 2025.

Context

Se estimează că volumul de pierderi de granule în mediu în 2019 în UE a fost cuprins între 52 140 și 184 290 de tone. Pierderile de granule pot apărea în diferite etape ale lanțului valoric. Până în prezent, microplasticele nu au fost reglementate de legislația UE într-un mod cuprinzător și nu există norme ale UE specifice privind pierderile de granule din plastic, în pofida impactului lor negativ asupra mediului, climei, economiei și, posibil, asupra sănătății umane.

În concluziile sale intitulate „Pentru o redresare circulară și verde” (decembrie 2020), Consiliul a sprijinit Comisia în ceea ce privește limitarea cât mai curând posibil a microplasticelor adăugate în mod intenționat și combaterea poluării cu granule din plastic.

În 2021, Comisia a propus ca UE să reducă eliberările (intenționate și neintenționate) de microplastice în mediu cu 30 % până în 2030 (în planul său de acțiune privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului). Granulele din plastic se situează pe locul al treilea printre cele mai mari surse de eliberare neintenționată de microplastice, după vopsele și pneuri.

La 16 octombrie 2023, Comisia și-a prezentat propunerea de regulament privind prevenirea pierderilor de granule din plastic pentru a reduce poluarea cu microplastice.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare