Refuzul lui Zelenski de a-l primi pe preşedintele Germaniei provoacă iritare la Berlin

Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat miercuri iritarea faţă de refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a accepta vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, transmit dpa şi AFP, conform Agerpres.

Steinmeier intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Încă din primele săptămâni ale invaziei ruse, ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare faţă de Moscova, pentru ezitarea în privinţa livrărilor de armament şi pentru reticenţa de a accepta un embargou asupra exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier „este mai mult decât supărător”, a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz. „Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat”, a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este „complet de neînţeles” pentru mulţi germani.

Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliţia guvernamentală tripartită, a declarat că episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev. „Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte şi FDP ar merge într-o ţară care l-a declarat indezirabil pe şeful statului nostru”, a spus el.

Scholz este aşteptat în Ucraina pentru „decizii practice” privind livrarea de armament greu, care să permită Ucrainei să reziste ofensivei ruse, a comunicat miercuri un consilier al lui Zelenski. Oleksii Arestovici a precizat că soarta oraşului Mariupol şi a populaţiei din estul ţării „depinde de armele germane pe care le putem obţine”, dar care nu au sosit.

Oficialul de la Kiev a remarcat totuşi că Berlinul şi-a schimbat poziţia, de la refuzul iniţial la dialogul privind furnizarea de armament greu.

Germania a trimis deja Ucrainei arme defensive, însă Scholz este presat în ultimele zile, chiar în cadrul majorităţii guvernamentale – inclusiv de către miniştrii ecologişti de la externe şi mediu – să aprobe livrarea de armament ofensiv, în special blindate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare