Autorităţile britanice au publicat marţi o listă cu 24 de boli infecţioase – precum Ebola, mpox şi gripa aviară – care au fost plasate în regim de monitorizare pentru „a pregăti” ţara în eventualitatea unei noi crize sanitare, la cinci ani după pandemia de COVID-19, informează AFP, arată Agerpres.
Acest ghid al „patogenilor prioritari” a fost conceput pentru a îi ajuta pe cercetători să îşi concentreze eforturile asupra unor virusuri şi bacterii ce constituie o ameninţare pentru sănătatea publică, a detaliat Agenţia britanică pentru securitate sanitară (UKHSA) într-un comunicat.
Printre virusurile sub supraveghere: Ebola şi mpox, ce au provocat epidemii ale căror epicentre se află în afara graniţelor britanice, dar al căror risc patogen este ridicat.
Gripa aviară, bacteria E.coli şi bolile transmise de ţânţari se află şi ele pe listă.
Pentru a crea această listă, oamenii de ştiinţă au evaluat potenţialul epidemiologic al fiecărei familii virale, examinând gravitatea bolii, căile de transmitere şi pandemiile din trecut.
„Acest instrument este un ghid esenţial pentru industrie şi mediul universitar”, a declarat Isabel Olivier, coordonator ştiinţific în cadrul UKHSA, citată în comunicat.
După părerea ei, lista „evidenţiază domeniile în care cercetarea ştiinţifică poate acţiona în mod ţintit pentru a consolida pregătirea Regatului Unit împotriva ameninţărilor sanitare”.
Obiectivul acestei iniţiative este acela de a îi determina pe oamenii de ştiinţă şi pe investitori să dezvolte noi teste, vaccinuri şi medicamente.
Lista va fi actualizată cel puţin o dată pe an.
La cinci ani după debutul pandemiei mondiale de COVID-19, acest subiect este în continuare sensibil în Regatul Unit, unde Guvernul conservator de la acea vreme a fost acuzat că a reacţionat prea târziu în faţa crizei sanitare. Peste 232.000 de persoane au murit de COVID-19 în această ţară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
sursa – AGERPRES