Regatul Unit va fi invitat să participe la proiectul european „Mobilitatea militară”

În urma solicitării Regatului Unit de a participa la proiectul PESCO „Mobilitatea militară”, Consiliul a adoptat marți o decizie prin care a confirmat că participarea Regatului Unit la proiectul „Mobilitatea militară” îndeplinește condițiile generale prevăzute în Decizia (PESC) 2020/1639 din noiembrie 2020.

Decizia de astăzi autorizează Țările de Jos, în calitate de coordonator al proiectului, să invite în mod oficial Regatul Unit să se alăture acestui proiect PESCO și recunoaște de asemenea valoarea adăugată substanțială pe care Regatul Unit ar putea să i-o aducă acestuia.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat de asemenea că capacitatea de a deplasa rapid trupe și echipamente militare în întreaga Europă și în afara acesteia este esențială pentru securitatea noastră. Schimbul de informații și de experiență cu parteneri-cheie este esențial. Proiectul PESCO „Mobilitatea militară” condus de Țările de Jos oferă platforma adecvată în acest sens. După ce SUA, Canada și Norvegia au aderat anul trecut, participarea Regatului Unit este încă o dovadă a importanței acestui proiect. Asigurarea unor deplasări rapide și a unui transport în condiții de siguranță în cazul forțelor armate este esențială pentru a îmbunătăți capacitatea UE și a NATO de a răspunde la crize, în special în prezent, când oferim sprijin militar urgent Ucrainei.

Proiectul PESCO „Mobilitatea militară” este o platformă politico-strategică menită să simplifice și să standardizeze procedurile naționale de transport militar transfrontalier. Acesta permite circulația rapidă a personalului militar și a resurselor militare în întreaga UE, indiferent dacă este vorba de căi rutiere, feroviare, maritime sau aeriene. Canada, Norvegia și Statele Unite ale Americii s-au alăturat acestui proiect în 2021, urmând aceeași procedură.

Context

Cooperarea structurată permanentă (PESCO) este unul dintre pilonii politicii de apărare a UE. Ea oferă un cadru pentru cooperarea în domeniul apărării între cele 25 de state membre ale UE participante care și-au asumat angajamente mai stricte între ele. Aceste state dezvoltă în comun capabilități de apărare, coordonează investiții, sporesc gradul de pregătire operațională, interoperabilitatea și reziliența forțelor lor armate și colaborează în cadrul unor proiecte.

La 5 noiembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2020/1639 de stabilire a condițiilor generale pentru invitarea, în mod excepțional, a statelor terțe să participe la proiecte individuale în cadrul PESCO. Țările candidate trebuie să îndeplinească condiții politice, juridice și materiale, inclusiv să împărtășească valorile pe care se întemeiază UE și să nu aducă atingere intereselor de securitate și apărare ale UE și ale statelor sale membre.

Proiectul PESCO „Mobilitatea militară” urmărește să îmbunătățească măsurile naționale de accelerare a mobilității militare transfrontaliere în interiorul UE. Canada, Norvegia și Statele Unite ale Americii participă deja la proiect de la sfârșitul anului 2021, urmând același proces.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare