Conform documentului obținut de către ecopolitic.ro, vineri, 23 februarie, ambasadorii UE au aprobat acordul provizoriu privind cele patru propuneri legislative din pachetul privind deșeurile încheiat cu Parlamentul European la 18 decembrie 2017. Pachetul privind deșeurile va conduce la o mai mare reciclare a deșeurilor și va contribui la crearea unei economii circulare.
Conform documentului, acordul aprobat va îmbunătăți gestionarea deșeurilor, precum și încurajarea reutilizării materialelor încorporate în deșeuri. Noile norme stabilesc obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea deșeurilor și reducerea depozitării cu deșeuri cu termene fixe.
Crește cota de reciclare a deșeurilor municipale și a deșeurilor de ambalaje
Aceste obiective vor crește cota deșeurilor municipale și a deșeurilor de ambalaje care sunt reciclate, cu obiective specifice pentru reciclarea materialelor utilizate în ambalaje.Normele includ, de asemenea, obiective pentru reducerea cantității de deșeuri municipale care sunt depozitate în depozite de deșeuri.
Statele membre au fost de acord cu următoarele obiective privind pregătirea pentru reutilizarea și reciclarea deșeurilor municipale:
Până în 2025 Până în 2030 Până în 2035
Deseuri municipale 55% 60% 65%
Statele membre vor trebui să înființeze, până la 1 ianuarie 2025, o colectare separată pentru textile și pentru deșeurile periculoase provenite de la gospodării. În plus, trebuie să se asigure că, până la 31 decembrie 2023, deșeurile biologice sunt fie colectate separat, fie reciclate la sursă (de exemplu, compostarea la domiciliu). Acest lucru este în plus față de colectarea separată care există deja pentru hârtie și carton, sticlă, metale și plastic.
Citește documentul AICI
Obiectivele specifice pentru ambalare vor fi următoarele:
Până în 2025 Până în 2030
Toate ambalajele 65% 70%
Plastic 50% 55%
Lemn 25% 30%
Metale feroase 70% 80%
Aluminiu 50% 60%
Sticlă 70% 75%
Hârtie și carton 75% 85%
Aceste obiective vor încuraja utilizarea ambalajelor reciclabile și a ambalajelor reutilizabile. Acest pachet stabilește, de asemenea, cerințe minime pentru toate sistemele extinse de responsabilitate a producătorului.
Producătorii de produse în cadrul acestor sisteme trebuie să poarte responsabilitatea gestionării stadiului deșeurilor produselor lor.
Producătorii vor fi obligați să plătească o contribuție financiară în acest scop. În plus, în legislația Uniunii au fost introduse și sisteme obligatorii de responsabilitate extinsă pentru toate ambalajele. Depozitarea deșeurilor duce la poluarea apei de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului. Prin urmare, legislația conține, de asemenea, un obiectiv specific de reducere a depozitelor de deșeuri.
Statele membre se străduiesc să se asigure că începând cu anul 2030, toate deșeurile adecvate pentru reciclare sau alte recuperări, în special în deșeurile municipale, nu vor fi acceptate într-un depozit de deșeuri. Singura excepție se referă la deșeurile pentru care depozitarea deșeurilor oferă cel mai bun rezultat ecologic.
Acum că ambasadorii UE au aprobat acordul provizoriu încheiat între președinția estonă și Parlamentul European la 18 decembrie 2017, legislația va fi înaintată Parlamentului European spre votare, iar apoi spre adoptare definitivă a Consiliului.
sursa:Consiliul Uniunii Europene