Regulile Uniunii Europene (UE) care cer ca toate noile smartphone-uri, tablete şi aparate de fotografiat să fie echipate cu acelaşi încărcător au intrat în vigoare sâmbătă – o schimbare care, consideră Bruxellesul, va permite o reducere a costurilor şi risipei, relatează AFP.
Producătorii sunt obligaţi să doteze aceste aparate vândute în blocul celor de state membre UE un port de tip USB-C, ales de UE ca normă comună la încărcarea aparatelor electronice.
”Începând de azi (sâmbătă), toate noile telefoane mobile, tabletele, aparatele foto digitale, căştile, difuzoarele, tastaurile şi alte aparate electromice vândute în UE trebuie să fie echipate cu un port de încărcare de tip USB Type-C”, anunţă pe X noul Parlament European (PE).
Regula încărcătorului unic va simplifica, apreciază UE, viaţa europenilor şi va reduce costurtile consumatorilor, pemiţându-le să cumpere un nou aparat fără un nou încărcător.
Această măsură va permite, potrivit UE, o reducere a numărului încărcătoarelor depăşite.
Legea a fost adoptată prima oară în 2022, în urma unui conflict cu gigantul american al tehnologiei Apple.
Ea a permis întreprinderilor să se adapteze până la 28 decembrie 2024.
Producătorii de laptopuri dispun de un termen suplimentar – până la începutul lui 2026 – să se conformeze.
Majoritatea aparatelor folosesc deja aceste cabluri, însă Apple şi-a exprimat reticenţa. Întreprinderea declara în 2021 că o astfel de reglementare ”sufocă inovaţia”, însă în septembrie 2023 a început să trimită telefoane cu noul port.
În urmă cu zece ani, producătorii de articole electronice destinate marelui public s-au pus de acord asupra unei norme a încărcătoarelor unice, între alte zeci de variante aflate pe piaţă, în cadrul unui acord voluntar cu Comisia Europeană (CE).
Însă Apple, cel mai mare vânzător mondial de smartphone, a refuzat să se conformeze şi să-şi abandoneze porturile de tip Lightning.
Alţi producători şi-au menţinut cablurile alternative, creând astfel o situaţie în care exusta o mulţime de cabluri destinate consumatorilor.
Porturile de tip USB-C pot încărca până la 100 de waţi, transfera date până la 40 de gigabiţi pe secundă şi servi la conectarea la ecrane externe.
La momentul aprobării acestuia, CE anunţa că legea avea să permită economisirea a cel puţin 200 de milioane de euro (208 milioane de dolari) pe an şi la reducerea cu peste un milion de tone de deşeuri electromice în UE în fiecare an.
”Este ora încărcătorului”, a anunţat sâmbătă pe X CE.
”Asta înseamnă o mai bună tehnologie de încărcare, o reducere a deşeurilor electronice şi mai puţine griji de a găsi încărcătoarele de care aveţi nevoie”, scrie ea.
Sursa: News.ro