marți, iunie 28, 2022

Relațiile româno-emirateze, consolidate printr-un forum economic

Grupul parlamentar de prietenie cu Emiratele Arabe Unite  a avut marți, 6 martie, prima întâlnire cu noua delegație a Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România. Potrivit declarațiilor secretarului Grupului de prietenie, deputatul Alexandra Presura, se va organiza și Forumul economic dintre România și EAU, ce are ca scop dezbaterea tuturor proiectelor de cooperare și aplicabilitatea acestora.

Proiectele propuse pentru această viitoare întrevedere vor consolida și mai mult legăturile bilaterale diplomatice, precum și diversele raporturi comerciale și investiționale deja existente, EAU fiind primul partener economic al României din zona Golfului.

În cadrul întrevederii, toți membrii și-au exprimat aprecierea și bucuria pentru învestirea Dr. Ahmed Abdulla Al Matrooshi în noua sa calitate de Ambasador extraordinar și plenipotențiar al EAU în România. Ambele părți consideră oportun orice dialog inițiat pentru consolidarea și dezvoltarea cooperării româno-emirateze. O perspectivă în acest sens o oferă și următoarea întâlnire, fixată pentru data de 25 aprilie 2018, respectiv prima sesiunie a Comisiei mixte de cooperare româno-emirateză.

Președintele Grupului de prietenie, deputatul Băișanu Ștefan-Alexandru, a subliniat necesitatea consolidării legăturilor parlamentare dintre cele două state, discuțiile fiind axate pe dezvoltarea relațiilor diplomatice de reciprocitate.

”În pașii către atingerea acestor obiective comune, atât noi, cât și noul ambasador ne-am exprimat acordul cu privire la realizarea unei evaluări consistente a perspectivelor economice în vederea creșterii schimburilor comerciale bilaterale, date fiind pozițiile geografice ale celor două state. În această zonă de dezvoltare intră în discuție exportul de produse agricole românești pe piață emirateză a cărnii și a lactatelor, animalelor vii și cerealelor”, a precizat președintele Grupului de Prietenie, la finalul întrevederii.

Ambasador extraordinar și plenipotențiar al EAU în RomâniaÎn cadrul discuțiilor purtate cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite în România, Dr. Ahmed Abdulla Al Matrooshi, deputatul Băișanu Alexandru și-a arătat aprecierea față de recentul angajament încheiat cu privire la oferirea de sprijin reciproc pentru candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU (mandat 2020-2021), pentru cel de-al doilea tur de scrutin, respectiv candidatura EAU la CS ONU (mandat 2022-2023), la primul tur de scrutin.

La rândul său, vicepreședintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu EAU, deputatul PSD Ștefan Mușoiu, a insistat ca parteneriatul să fie extins “de la bine, la excelent” în scopul acordării sprijinului reciproc, mizând pe valorificarea concomitentă a mai multor sectoare de activitate, respectiv de la infrastructură, transporturi, agricultură la securitatea alimentară etc. Nu este pentru prima dată când deputatul Mușoiu aduce în prim-plan, în cadrul acestui parteneriat, importanța dinamizării cooperării pe linie parlamentară a celor două state, încurajând dialogul politico-diplomatic ca element ajutător în consolidarea tuturor legăturilor româno-emirateze. În egală măsură, Ștefan Mușoiu a scos în evidență și necesitatea amplificării dialogului pe linia ministerelor în vederea cooperării sistematice reciproce și a dezvoltării infrastructurii portuare și aeriene. Sectorul transporturilor nu a fost singurul care a primit atenție din partea vicepreședintelui Grupului de prietenie. Acesta a subliniat necesitatea conturării unor proiecte ce urmăresc reabilitarea sistemului de irigații, precum și îmbunătățirea tehnologiilor de prelucrare și procesare a legumelor și fructelor astfel încât să fie eliminate toate asperitățile din domeniul securității alimentare cu care și România și EAU încă se mai confruntă.

Nu în ultimul rând, în cadrul dialogului, ambele state s-au dovedit încântate de ideea de a încuraja un schimb cultural reciproc.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner