Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, alături de UPU SMURD Târgu Mureş, reprezintă România la primul exerciţiu MODEX de tip blended în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, care se desfăşoară simultan în Estonia şi Austria şi este coordonat din Germania.
‘Exerciţiul face parte dintr-o serie de exerciţii de tip MODEX în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă şi reprezintă răspunsul Românei la toate angajamentele pe care ni le-am asumat în cadrul acestui organism. Exerciţiul se desfăşoară simultan – cu păstrarea tuturor condiţiilor necesare de protejare împotriva COVID-19 – în Germania, în Estonia şi în Austria. Este un nou tip de exerciţiu, de tip blended MODEX, astfel încât, pentru a evita o aglomerare de câteva sute de persoane în aceeaşi locaţie, ele se desfăşoară în ţări diferite, în acelaşi timp. (…) Acest tip nou de exerciţii se doreşte a fi o unealtă pentru viitor, pentru că în acest fel se poate lipi de un exerciţiu care se desfăşoară la real, o echipă care poate să joace din partea cealaltă a lumii. Pe viitor putem să jucăm un blended exercise cu o echipă din Australia sau cu alta din cealaltă parte a lumii, netrebuind să transportăm logistica pentru a duce în acel loc echipa respectivă’, a declarat, vineri, directorul general adjunct în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Bogdan Pop.
Potrivit reprezentantului DSU, scenariul exerciţiului are în vedere o perioadă de 14 zile, care a fost comprimat la trei zile, astfel încât să poată fi implicate echipele în cât mai multe situaţii deosebite.
Dr. Bogdan Pop a precizat că echipa de la Mureş care reprezintă România şi care urmează să obţină certificare EMT 1 ROU este una cu experienţă în urma participării la diverse exerciţii NATO, însă acesta este primul exerciţiu în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, colonel Călin Handrea, a arătat că ISU participă cu o echipă mixtă, medicală şi logistică, formată din peste 100 de persoane.
În scenariul iniţial, se simula producerea unui taifun într-o ţară din Orientul Îndepărtat, pe nume ‘Mudulezia’, însă pe parcurs au apărut şi alte scenarii surpriză oferite de Mecanismul European de Protecţie Civilă.
‘Ne-am deplasat în această ţară numită ‘Mudulezia’ cu 23 de autospeciale. Exerciţiul are rolul de a acredita o echipă medicală care să poată să asigure intervenţii de prim ajutor în oricare ţară a Uniunii Europene şi din afara UE şi să poată să îşi asigure suport logistic – hrană, combustibil etc. – pentru minimum 7 zile. Avem evaluatori din Mecanismul European de Protecţie Civilă, cât şi persoane care deja sunt lider team ai echipelor similare din Austria, Germania, Spania. Exerciţiul se desfăşoară în mai multe state, noi suntem una dintre echipele care este implicată în acest exerciţiu. Exerciţiul a presupus prezenţa noastră pe timp de zi şi pe timp de noapte, am avut diverse schimbări de scenarii, Postul Medical Avansat este într-o nouă locaţie decât a fost ieri, pentru că în zona în care am jucat iniţial a apărut un alt scenariu – un incendiu, a apărut un nor toxic, a fost nevoie liderul să evacueze toată tabăra, personalul şi Postul Medical Avansat care e cel mai important, fiindcă acesta este rolul nostru de suport medical’, a arătat colonel Călin Handrea.
Toate echipamentele folosite în cadrul exerciţiului sunt cele utilizate în cazuri reale, iar echipa de la Mureş, formată din medici, asistente medicale, paramedici şi membrii grupului de suport logistic, va fi una dintre cele două echipe medicale de urgenţă acreditate din România.
Reprezentanta echipei care manageriază MODEX, Rebecca Dinkelbach, a precizat că acest exerciţiu se derulează simultan în mai multe state, fiind o premieră, fiindcă ‘trebuie să fim în comunicare strânsă pentru a face un exerciţiu comun şi vom avea trei sau patru exerciţii, care rulează în acelaşi timp, cu coordonare comună’.
‘Deci trebuie să avem o comunicare strânsă şi cu România, avem un partener excelent pentru a organiza exerciţii, un numeros personal motivat, oameni minunaţi, cu care să se lucreze. Aşa că avem un exerciţiu foarte bun aici. Coordonarea exerciţiului se face din Germania. (…) Este primul exerciţiu de acest gen. În timpul pandemiei COVID, aveam nevoie de o soluţie pentru a nu aduna toate echipele din fiecare ţară într-un singur loc. În mod normal, am avea echipele, evident, mai apropiate, la distanţă mică una faţă de alta. Dar, de asemenea, şi evenimentul poate fi situat în diferite locuri. Deci nu atât de departe, desigur, dacă te uiţi la taifunurile şi tsunami-urile care se întâmplă în lume, există zone mari care ar fi grele sau care au nevoie de ajutor medical. Obiectivul principal este de a-i pregăti pentru o situaţie internaţională reală, de a-i face conştienţi de toate lucrurile organizaţionale şi administrative, dar şi de interacţiunea dintre echipe, deoarece procedurile medicale le-au învăţat, asta este profesia lor şi se pot antrena cu echipa lor singuri, acasă. Dar interacţiunea dintre echipe şi nivelul de coordonare reprezintă un lucru important pentru un exerciţiu, pentru că asta nu poţi face singur acasă’, a explicat Rebecca Dinkelbach.
Observatorul şi instructorul echipei medicale, dr. David Caballos, din Spania, a menţionat că echipa românească ce aspiră la acreditare s-a descurcat foarte bine, arătând coeziune şi profesionalism.
‘Rolul meu aici este de observator şi trainer. Dacă aş fi român, aş fi foarte mândru de această echipă, deoarece lucrează foarte mult, se descurcă excelent. Şi mi s-a spus că este prima dată când lucrează împreună pompierii, medicii, asistenţii medicali, asistenţii, paramedicii. Deşi e prima dată, parcă ar face acelaşi lucru de ani de zile. Percepţia organizatorilor este că aceştia sunt foarte, foarte profesionişti şi pot asigura o îngrijire unitară a pacientului. Vorbind despre echipament, echipamentul este excelent, precum şi ambulanţele, vehiculele, dispozitivele medicale şi aşa mai departe. Puteţi găsi aceleaşi lucruri ca în Spania sau în Germania. (…) Pentru această echipă, prima performanţă împreună, sunt foarte surprins, pentru că nu este ceva obişnuit. Pentru prima dată într-o situaţie pentru o echipă care nu se cunoştea. Nu este obişnuit să fii atât de organizat aşa cum sunt ei. Deci e performanţa lor. (…) Excelent, excelent! Şi scopul exerciţiului este de a îndruma această echipă pentru a fi clasificaţi la nivel internaţional EMT, va fi o experienţă grozavă în acest sens’, a arătat dr. David Caballos.
Liderul echipei medicale, doctorul Vlad Nekula de la UPU SMURD Târgu Mureş, ne spune că participă la un exerciţiu, care se desfăşoară într-o ţară cu nume fictiv, afectată de un dezastru natural, iar pentru echipa sa este o ocazie foarte bună pentru a exersa procedurile standard ale Uniunii Europene.
‘Suntem o echipă tânără care dorim să ne acredităm în vederea obţinerii certificării europene, în aşa fel încât în cazul unui dezastru natural real să putem ajuta la salvarea de vieţi omeneşti. Această acreditare presupune nişte proceduri standard ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care trebuie respectate. De exemplu, să ne putem întreţine singuri pe o perioadă de şapte zile. Suntem la început de drum, dar cu siguranţă vom obţine certificarea şi vom face faţă’, a afirmat dr. Vlad Nekula.
Exerciţiul EU-MODEX se derulează în localitatea Gorneşti, judeţul Mureş, şi se încheie sâmbătă.
Sursa: PRESSONLINE