Reprezentanţi ai unor administraţii locale şi oficiali ai Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, vizită în comuna Ciugud

O delegaţie din Republica Moldova, formată din reprezentanţi ai unor administraţii locale şi oficiali ai Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, s-a aflat recent într-o vizită de lucru în Ciugud, comuna din România fiind analizată ca exemplu de bune practici în atragerea şi folosirea fondurilor europene.

Oaspeţii moldoveni au avut o întâlnire cu primarul Gheorghe Damian şi echipa administraţiei locale, în cadrul căreia au discutat despre conceptul „Ciugud Smart Village”, cu accent pe dezvoltarea durabilă a unei comunităţi. De asemenea, aceştia au vizitat o serie de proiecte implementate de administraţia locală precum Şcoala Gimnazială Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, sau alte investiţii realizate cu fonduri europene.

Un punct important în programul vizitei a fost deplasarea în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar, unde oaspeţii moldoveni au văzut noua grădiniţă, o investiţie realizată cu fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Oaspeţii au vizitat şi Theodora Golf Club de la Teleac, unul dintre cele mai moderne terenuri de golf din Europa.

„România trebuie să aibă un rol important în sprijinirea Republicii Moldova pe drumul spre integrarea în Uniunea Europeană. Lecţiile învăţate de administraţiile locale din România, în perioada de aderare şi apoi, în perioada de post aderare, pot fi folosite de comunităţile din Republica Moldova pentru a accesa cu succes finanţările europene. Ne bucurăm că i-am avut ca oaspeţi pe fraţii noştri de peste Prut şi pot să vă spun că am avut o întâlnire agreabilă din care am avut de învăţat unii de la alţii. Schimburile de experienţă şi de bune practici sunt importante în administraţia locală”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Primăria Ciugud a dezvoltat, în ultima perioadă, mai multe colaborări externe cu administraţii locale din Uniunea Europeană, amintind aici Germania, Franţa sau Polonia. De anul trecut, proiectele de la Ciugud sunt folosite ca exemple de bune practici de către Districtul Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania. De asemenea, comuna colaborează şi cu administraţii locale din Republica Moldova, fiind înfrăţită cu comuna Manta, din Raionul Cahul.

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România şi, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional.

În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima şcoală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea şi reforma educaţiei din zona rurală. În timp, Ciugudul a implementat şi numeroase proiecte de digitalizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a interacţiunii cu cetăţenii. De asemenea, Primăria Ciugud susţine şi protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

Comuna Ciugud este şi o campioană la atragere fondurilor europene, având proiecte în valoare de 35 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie peste 10.000 de euro/ cap de locuitor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare