Retragerea SUA din OMS ar avea un impact semnificativ asupra sănătăţii publice în Africa

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar avea un impact semnificativ asupra programelor de sănătate publică în Africa, a declarat joi Centrul african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC), relatează AFP, citată de Agerpres.

Trump a semnat acest decret la câteva ore după învestirea sa luni, justificând această retragere prin decalajul contribuţiilor financiare americane şi chineze.

Ngashi Ngongo, şef de cabinet al Africa CDC, a afirmat că este „o decizie de mare importanţă pentru Africa”.

Statele Unite „sunt unul dintre principalii contributori la sănătatea publică în Africa”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă online.

Ngongo a precizat că Africa CDC în sine nu „se aşteaptă cu adevărat la un impact atât de mare” al retragerii americane, dacă va fi confirmată, mai puţin de 10% din finanţările sale provenind în prezent din Statele Unite.

Pe de altă parte, această retragere ar afecta „foarte mult” statele membre ale agenţiei, a spus el, subliniind că multe ţări africane primesc fonduri din programul american PEPFAR pentru combaterea SIDA.

Întrebat dacă China sau alte ţări ar putea umple deficitul, Ngongo a spus că Africa CDC ar trebui să fie deschisă „ţărilor bine intenţionate care pot veni să ajute statele membre africane”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea Africană (UA) au deplâns această decizie, cerând Statelor Unite să o reconsidere.

„Statele Unite au fost unul dintre primii şi puternicii susţinători ai creării Africa CDC”, care lucrează cu OMS pentru „a detectare, pregătire, răspuns şi recuperare în caz de pandemii”, a avertizat miercuri Uniunea Africană.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare