Revista Nature retrage un articol despre un material supraconductor care „învinge” frigul

Un studiu privind descoperirea unui material supraconductor care ar trebui să funcţioneze la temperatura camerei, publicat în martie, a fost retras în această săptămână din revista Nature la cererea unora dintre autorii săi, care au pus la îndoială validitatea acestuia, informează AFP, arată Agerpres.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât este vorba despre cea de-a doua retragere din revista Nature a unui studiu despre supraconductori realizat de aceeaşi echipă de la Universitatea Rochester din Statele Unite, coordonată de profesorul Ranga P. Dias.

Oamenii de ştiinţă încearcă de zeci de ani să găsească un material supraconductor, adică unul în care curentul electric să nu întâmpine rezistenţă, dar care să fie uşor de utilizat din punct de vedere economic.

Companiile industriale ştiu să fabrice cabluri supraconductoare sau magneţi care folosesc această proprietate (ca în cazul RMN-urilor, de exemplu), dar cu soluţii care necesită o răcire costisitoare şi complicată a materialului până la temperaturi de sub -200 de grade Celsius.

Pentru a depăşi această constrângere, în 2015, oamenii de ştiinţă au descoperit materiale care devin supraconductoare la temperaturi mai ridicate, în jurul pragului de -75 de grade Celsius.

Echipa coordonată de profesorul Dias a anunţat în martie 2023 o reuşită majoră, odată cu descoperirea unui material supraconductor la temperatură ambientală (+21 grade Celsius) şi la o presiune de 10.000 de bari.

Publicarea studiului în revista Nature, pe 8 martie, a fost însoţită de un comentariu care saluta descoperirea, dar care avertiza că existau încă îndoieli cu privire la datele furnizate.

Şi pe bună dreptate: revista Nature a retras în septembrie 2022 un studiu precedent al profesorului Dias din cauza unor îndoieli serioase legate de metoda şi datele sale. Retragerea articolului a fost contestată la acea vreme de echipa de cercetători de la Universitatea Rochester.

De această dată, opt dintre cei 11 autori ai studiului din martie 2023 – nu însă şi profesorul Dias – au semnat o petiţie pentru retragerea textului, după ce au ajuns la concluzia că mai multe aspecte „sabotează integritatea articolului publicat”.

Revista Nature, ai cărei reprezentanţi au explicat că urmau să supună studiul unei revizuiri mai stricte, a fost nevoită să efectueze propria anchetă după ce oamenii de ştiinţă au contestat realitatea descoperirii anunţate de Ranga P. Dias.

Reprezentanţii revistei „au ajuns la concluzia că aceste întrebări sunt credibile, substanţiale şi rămân nerezolvate”, justificând astfel decizia de retragere a articolului dedicat acestui studiu.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare