REZULTATELE – vizitei ministrului Ștefan-Radu Oprea la Haga: Forum economic dedicat României şi misiune economică în Olanda, programată pentru octombrie

Aflat la Haga în perioada 3-5 iunie, ministrul Ştefan-Radu Oprea a convenit cu omologii olandezi şi cu preşedintele Dutch-Romanian Network organizarea, în parteneriat, a unui forum economic dedicat României şi a unei misiuni economice româneşti în Olanda, în luna octombrie, potrivit unui comunicat de presă transmis ecopolitic.ro

Conform aceleiasi surse, acţiunea pleacă de la constatarea că firmele românești au o prezență redusă pe piața din Olanda, precum şi de la nevoia echilibrării relației comerciale. Prin acţiunea agreată, se urmăresc informarea corectă, facilitarea contactelor directe între mediile de afaceri şi iniţierea de noi cooperări bilaterale.

Vizita ministrului Ștefan-Radu Oprea la Haga”Ministrul român a avut întâlniri cu Sigrid Kaag, ministrul pentru comerț exterior și cooperare pentru dezvoltare, cu Jeroen Nijland, director al Agenției pentru Investiții Străine (NFIA), cu Ralph Hamers, președintele ING și al Dutch-Romanian Network, cu Mona Keijzer, secretar de stat pentru Mediul de Afaceri, și cu Tjerk Opmeer, director al Agenţiei pentru Întreprinderi (RVO).

Ștefan-Radu Oprea a fost prezent la Haga, cu ocazia Global Entrepreneurship Summit (GES), eveniment organizat de guvernele american şi olandez. În marja Summit-ului, demnitarul român s-a mai întâlnit cu Carlos Moedas, comisar european pentru inovare, cu membri ai conducerii Confederaţiei Industriei Olandeze, cu reprezentanți ai unor companii olandeze și cu antreprenori români prezenți la GES.

În discuțiile bilaterale și în panelurile din cadrul Summit-ului, ministrul Oprea a susținut propunerea României de creare a unei rețele de incubatoare la nivel european, pentru creșterea firmelor inovatoare, cu finanțare din următorul cadru financiar multianual, și crearea unui ecosistem european pentru stimularea start-up-urilor. De asemenea, demnitarul român a prezentat programele publice de susținere a antreprenoriatului, care au reușit să promoveze echilibrul în ceea ce privește cota de gen – un element foarte important de evaluare a dezvoltării sustenabile”, s-a mai transmis in comunicatul de presa.

Informații de background

La GES 2019, au participat peste 2.000 de antreprenori, investitori și decidenți politici din 170 de ţări. După o selecţie riguroasă, din România au fost acceptate opt start-up-uri şi scale-up-uri apreciate ca având un potenţial ridicat de dezvoltare: Impact Hub Bucharest; ENTy; JustNow Inc; re.flex – Kineto tech rehab SRL; Smart EpiGenetX SRL; Wyliodrin SRL; Coduck Brothers; Energia Ta.

GES 2019, aflat la a noua ediție, a fost organizat pentru prima dată în Uniunea Europeană. Tema principală a acestei ediții a fost „Viitorul acum”, discuțiile urmând a se concentra pe cinci zone de investiții, asociate obiectivelor de dezvoltare sustenabilă: Agro-alimentar, Conectivitate, Energie, Sănătate și Apă.  

În 2018, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale cu Olanda a fost de 4,98 miliarde euro, cu un deficit de 1,46 miliarde euro de partea României.

Sursa: Biroul de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare