Ridicarea vizelor de intrare în SUA pentru români este tot mai departe

Ridicarea vizelor de intrare în SUA pentru români

este tot mai departe!

11 români din 100 au fost refuzați atunci când au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite.

Rata de refuz a vizelor pentru Statele Unite pentru cetățenii români, în anul fiscal 2015 comparativ cu anul precedent, este de 11,16%, un nivel foarte mare, față de condiția de a avea o rată de refuz a vizelor mai mică de 3%.Acest procent îndepărtează și mai mult perspectiva includerii în programul Visa Waiver, care ar permite călătoriile fără restricții.
steag În raportul anual pe care îl prezintă Departamentul de Stat, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015, se precizează foarte clar că aproape 11 români din 100 au fost refuzați atunci când au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite.Rata de refuz a fost de 11,16 la sută, în timp ce în anul fiscal 2013-2014 scăzuse pentru prima oară sub pragul de 10 la sută, la 9,8 la sută, ceea ce dădea speranțe Ministerului de Externe că România s-ar putea apropia de includerea în programul Visa Waiver, scrie Digi24.
Pentru ca cetățenii unei țări să fie scutiți de obligativitatea obținerii prealabile a unei vize înainte de a călători în Statele Unite, trebuie ca țara respectivă să fie inclusă de autoritățile americane în Programul Visa Waiver. Pentru aceasta, este nevoie să fie îndeplinite mai multe condiții, printre care o rată de refuz a vizelor mai mică de 3 la sută.

Dintre țările membre UE, numai România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru nu sunt incluse în Programul Visa Waiver.

Patru foşti ambasadori americani în România au pledat, în august 2013, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), ceea ce le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare celor cinci țări.Românie a încercat o campanie de lobby în Congresul american pentru modificarea criteriilor – ținând cont, de pildă, de ajutorul dat de România Statelor Unite în diferitele teatre de operațiuni.Chiar și președintele Obama susținea o astfel de inițiativă, însă, între timp, culoarea politică dominantă a Congresului s-a schimbat și i-a devenit potrivnică.
Pentru anul fiscal 2015, Polonia are o rată de refuz a vizelor de 6,37 la sută, Bulgaria de 17,26 la sută, Croația, cea mai nouă membră UE, de 5,29 la sută, iar Cipru (care are o problemă teritorială nerezolvată) de 3,53 la sută.
Ambasadorul SUA la București a transmis încă din ianuarie că ”România nu este pregătită pentru Wisa Waiver”

ambasada

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București citat de Agerpres:
„Legea americană cere ca participanții la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Deși evoluția este în direcția bună, rata de refuz este încă în mod considerabil mai mare. Iar contextul politic nu este favorabil modificării legii astfel încât procentul minim să fie crescut”.
Ambasadorul, Hans Klemm preciza că singurul impediment pentru a intra în programul Visa Waivere ste faptul că, în prezent, 10% din solicitările de viză sunt respinse, pentru că toţi ceilalţi paşi din procedura de intrare în programul Visa Waiver au fost făcuţi, a declarat ambasadorul american. Soluţia ar fi, a spus el, ca românii să se informeze corect asupra cerinţelor şi să ştie înainte de a aplica pentru viză dacă se califică sau nu pentru obţinerea ei.
Reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind raportul referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente

MAEMinisterul Afacerilor Externe de la București a anunțat că „a luat notă” de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -30 septembrie 2015.
„Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv”, a dat asigurări diplomația română.
MAE susține că la nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt confirmat și de americani. Ultimul dintre acordurile aferente – Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) – a fost semnat în luna octombrie 2015, la Washington, iar în prezent trebuie să fie ratificat de către Parlamentul României.
Principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală, recunoaște MAE.
Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane,mai subliniază comunicatul autorităților române, care nu menționează că, de fapt, rata de refuz a vizelor a crescut față de anul precedent.
Rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză, a detaliat MAE.
Iulian Ionescu

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare