Robert Fico, noul premier de la Bratislava, vrea să desfiinţeze „DNA-ul” slovac: „Acest organ care a violat drepturile omului trebuie adus sub controlul Parchetului General, iar asta trebuia făcut demult”

Imediat după ce a fost învestit, guvernul Robert Fico a decis nu numai să-l demită pe procurorul special al Slovaciei, ci să desființeze Parchetul Special, organul omolog DNA-ului din România. Măsurile au fost anunțate de Fico din timpul campaniei electorale, scrie cotidianul.ro.

Primul pas a fost modificarea Codului Penal, pentru a permite preluarea dosarelor Parchetului Special de către Parchetul General și pentru ca procurorii regionali să poată prelua, într-o manieră mai descentralizată, sarcinile pe care le aveau până acum așa-zișii procurori speciali. În tot acest demers premierul Fico a avut sprijinul parlamentarilor din coaliție, adică al Partidului Vocea – Social Democrația (condus de Peter Pellegrini, fost vicepreședinte al partidului Direcția – Social Democrația, care ulterior și-a format propriul partid, ceva mai deschis la colaborarea cu UE) și al Partidului Național Slovac.

Schimbările ce ar urma în Slovacia vor afecta și activitatea Biroului Procurorului Public European, condus de Laura Kovesi, pentru că procurorii de la Bruxelles ar trebui să lucreze în Slovacia nu cu ”procurorii speciali”, ci cu Parchetul General. ”Pe baza analizelor preliminare, suntem îngrijorați că unele dintre amendamentele propuse la Codul Penal din Slovacia nu vor mai asigura că fraudarea bugetului UE va fi pedepsită eficient, proporțional și într-un mod care să descurajeze asemenea infracațiuni în Slovacia”, arată un purtător de cuvânt.

Următorul pas ar fi desființarea Parchetului Special, pe 15 ianuarie. Imediat opoziția din Slovacia a trimis o scrisoare la Comisia Europeană în care arată că demersul noului guvern este ”un atac fără precedent împotriva statului de drept din Slovacia, pentru că aceste modificări masive și rapide au fost făcute fără o dezbatere în rândul experților”. Liderul Partidului Slovacia Progresistă, care o susține pe președinta ONG-istă Zuzana Caputova, s-a deplasat la Bruxelles. ”Singurul motiv este răzbunarea și asigurarea impunității pentru oamenii apropiați de partidul aflat acum la guvernare”, a spus Michal Simecka. Opoziția din Slovacia atrage atenția că actualul procuror general, Maros Zilinka, cel care ar prelua dosarele actualului Parchet Special, ”are prerogative de a anula orice investigație și a făcut acest lucru în trecut în privința unor politicieni, inclusiv Robert Kalinak (actual ministru al Apărării) și Robert Fico (actualul premier)”.

Presa europeană critică decizia premierului Fico de a desființa Parchetul Special și observă că UE nu a scăpat de oile negre în ce privește respectarea statului de drept, chiar și după încetarea guvernării eurosceptice din Polonia și venirea la putere a lui Donald Tusk.

Mai puțin se relatează însă despre Parchetul Special din Slovacia și despre actualul său șef, Daniel Lipšic, aflat la finalul primilor doi ani dintr-un mandat de șapte ani. El a fost numit în funcție de fostul premier Igor Matovic, liderul unui partid populist care a ajuns la putere pe o platformă anticorupție și care a pierdut puterea din cauza transformării justiției în spectacol mediatic. Apoi, Daniel Lipšic, șeful procurorilor anticorupție din Slovacia, nu este magistrat, este politician cu state vechi și implicat în mai toate marile jocuri politice din ultimele două decenii. Nu în ultimul rând, Daniel Lipšic este chiar cel care a înființat Parchetul Special, în 2004, la intrarea Slovaciei în UE, atunci când era ministru al Justiției. Competențele manageriale ale lui Lipšic nu sunt contestate, dar juristul de 50 de ani, cu burse Fulbright, diplome și masterate la Columbia University și la Harvard, devenit ministru al Justiției la doar 30 de ani, este acuzat de părtinire și chiar de încălcarea drepturilor omului. Se prea poate că același politician care a creat parchetul anticorupție din Slovacia poate să fie și cel care îl îngroapă.

Decanul Facultății de Drept a Universității Comenius spune că Slovacia și parchetul anticorupție sunt acum într-un alt context față de cel din urmă cu 20 de ani, când aveau de-a face cu mafia. El consideră că această instituție și-a jucat rolul și că sarcinile ei pot fi preluate acum de procurorii regionali. ”Recomandarea mea pentru desființarea parchetului anticorupție se bazează pe faptul că asemenea organe sunt rare în țările UE, este o instituție relativ mică și care poate fi influențată politic relativ ușor”. El a respins ideea că procurorii slovaci ar fi depășiți la nivel profesional de dosarele instrumentate de colegii lor „speciali”.

”Parchetul Special nu poate fi reparat. Lipšic a lăsat în urmă zeci de procurori cu chipul și asemănarea sa”, care îi vor continua metodele, chiar dacă vor lucra acum la Parchetul General sau la Curțile de Apel. ”Răul numit Lipšic trebuie să dispară și lucram pentru asta în mod consistent. Acest organ care a violat drepturile omului, trebuie adus sub controlul Parchetului General, iar asta trebuia făcut demult”, a spus premierul Fico, care a justificat astfel procedura de urgență în care se lucrează pentru desființarea parchetului anticorupție. Actualul ministru al Justiției, din partea partidului lui Fico, subliniază că parchetul special suferă de erori sistemice. ”Eroarea sistemică se întâmplă când un oficial din fruntea unei instituții contaminează întreaga instituție, care tinde să ia decizii în favoarea superiorilor, pentru a-i satisface”.

”Schimbările nu vizează și nu vor viza o singură persoană. Politicianul Daniel Lipšic nu ar fi trebuit să devină procuror special. Statul de drept nu se poate baza pe existența unei instituții extraordinare și cu siguranță nu se poate baza pe ocuparea unei funcții de către o anumită persoană”, arată partidul Vocea – Social Democrația, al doilea partid din coaliția condusă de Fico.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare