Roma pretinde scuze din partea ministrului de interne francez

Şeful diplomaţiei italiene a pretins scuze vineri din partea ministrului francez de interne Gerald Darmanin, ale cărui afirmaţii despre incapacitatea Romei de a gestiona imigraţia constituie „o insultă vulgară”, în opinia sa, transmite AFP, informează Agerpres.

„Este o insultă gratuită şi vulgară adresată unei ţări prietene, aliate” şi „când cineva ofensează în mod gratuit o altă persoană minimumul pe care poată să-l facă este să-şi ceară scuze”, a apreciat Antonio Tajani într-un interviu acordat cotidianului Il Corriere della Sera.

Tajani şi-a anulat joi seară prima vizită la Paris, unde urma să se întâlnească cu omoloaga sa franceză Catherine Colonna, după declaraţiile lui Gerald Darmanin făcute la RMC în care o acuza pe şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, că este „incapabilă să reglementeze problemele legate de migraţie pentru care a fost aleasă”.

Catherine Colonna a publicat rapid un mesaj în italiană pe Twitter, afirmând că „relaţia între Italia şi Franţa se bazează pe respect mutual între cele două ţări ale noastre şi între conducătorii lor”. Ea i-a telefonat în acest context lui Tajani.

„Catherine Colonna mi-a telefonat de două ori pentru a-mi spune că este dezolată, a fost foarte cordială”, a asigurat Antonio Tajani, apreciind totuşi că explicaţiile Parisului rămân „insuficiente”.

„Este un atac rece, o lovitură de pumnal în spate din partea unui membru de prim-plan al guvernului francez. Sunt lucruri care nu pot fi ignorate. Restul executivului lui Macron nu gândeşte desigur ca Darmanin”, a insistat Tajani.

Imigraţia este de mai mulţi ani un subiect ultrasensibil în relaţiile franco-italiene.

În noiembrie, cele două ţări au cunoscut o amplificare a tensiunilor când guvernul Meloni, abia instalat la putere, a refuzat să permită acostarea unei nave umanitare a ONG SOS Mediterana, primită în cele din urmă de Franţa, la Toulon, în sud, cu peste 200 de migranţi la bord.

Episodul a suscitat mânia Parisului, care a convocat o reuniune la nivel european pentru că acest scenariu inedit să nu se repete.

De atunci, traversările clandestine de nave se accentuează cu deschiderea unei noi rute maritime între Tunisia şi Italia, aflată în prima linie la porţile Europei.

Potrivit Ministerului de Interne italian, peste 42.000 de persoane au sosit prin Marea Mediterană în Italia în acest an, faţă de 11.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare