România, ajunsă un fel de „no man’s land”. Britanicii care dețin mina de cupru Băița spun că nu sunt obligaţi să-i plătească pe mineri

După ce s-au lăudat cu venituri de 33 milioane de dolari în 2023, britanicii care dețin mina de cupru românească Băița Plai au omis să mai plătească salariile ortacilor. Supărați că nu și-au primit drepturile salariale pe iulie și pe august, minerii au refuzat să mai lucreze. Britanicii, însă, împreună cu managerul român, nu vor să poarte vreo discuție cu protestatarii. Sindicaliștii atrag atenția că un astfel de comportament poate e permis în Zimbabwe, acolo unde compania britanică mai activează, nu și într-o țară europeană, scrie national.ro.

Investitorii străini după care tot aleargă guvernanții au comis-o din nou. Britanicii de la Vast Resources PLC, acționarii unici ai Minei Băița, consideră că acordarea salariilor minerilor români este opțională. Sindicatul Mina Băița, sindicat constituit la nivelul angajatorului Vast Băița Plai SA, a atras atenția asupra faptul că angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar. În acest context, joi a avut loc un protest spontan la Mina Băița, unde angajații au refuzat să intre în mină din cauză că promisiunea plății salariilor restante în data de 20 septembrie 2023 a fost încălcată de conducerea firmei.

”Avem restanțe salariale 28% din salariul pe luna iulie și salariul pe august, precum și tichetele de masă pentru cele două luni. Probleme de acest gen sunt de un an de zile. Anul trecut, în septembrie, am avut o grevă, tot din cauza neacordării drepturilor salariale. Patronatul susține că nu ar produce pe cât cheltuie, dar noi nu avem acces la datele financiare ale companiei. Am solicitat negocieri ale contractului colectiv de muncă, pentru că a expirat de 3 luni de zile, dar nu ne-au băgat în seamă. Am făcut sesizare pentru inițierea procedurii de negociere, dar degeaba. Acum, probabil, trebuie să ne așteptăm la proces în instanță din partea administrației, cum au făcut și anul trecut. Sunt presiuni pe care le fac ca să ne aducă la tăcere”, a declarat, pentru national.ro, Drăgoșel Nicolae, președintele Sindicatului Mina Băița. Culmea este că directorul general al minei aflată în proprietatea britanicilor este Nicolae Turdean, fostul șef al CupruMin, respectiv al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

 

Sindicaliștii au semnalat faptul că situația conflictuală este departe de a fi rezolvată, având în vedere că aproape lunar angajatorul înregistrează întârzieri la plata drepturilor salariale. ”Conducerea companiei trebuie să înțeleagă că în Uniunea Europeană există o serie de drepturi sociale care trebuie respectate, iar un astfel de comportament poate e permis in Zimbabwe, acolo unde compania are activitate. Această situație este cel puțin curioasă, având în vedere că la Mina Băița se extrage minereu de cupru, materie primă extrem de importantă în aceste condiții economice. În acest context, solicităm ca Ministerul Economiei și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, agenție în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru să verifice respectarea condițiilor de acordare a licenței de către Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai și care este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC și în egală măsură se impjne verificarea comportamentului Vast Băiţa Plai SA cu privire la achitarea  impozitele și contribuțiile sociale reținute de la salariați către bugetul de stat”, se arată într-un comunicat comun al Sindicatului Mina Băița și al BNS.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare