Cei mai mulți români nu sunt interesați de planificarea cheltuielilor pe termen lung sau de un plan de rezervă pentru cazuri neprevăzute. Arată un studiu realizat de Aegon, o companie de asigurări din Olanda, prezentă și în România, potrivit Știrile TVR.
Dacă pe termen scurt românii sunt atenți la modul în care își gestionează bugetul propriu, pe termen lung sunt absolut descoperiți. Un studiu recent făcut de compania de asigurări olandeză arată că planificarea financiară nu se regăsește printre preocupările românilor. Nivelul de educație financiară a populației României este de 21% din total, în timp ce nivelul mediu al UE este de 52%.
Cei mai mulţi români, în special cei care au între 30 şi 44 de ani, au studii şi venituri medii sau mari, ştiu ce venituri au şi îşi plătesc întotdeauna facturile la timp, dar sunt descoperiţi când vine vorba de „bani pentru zile negre”. Mai exact, 6 din 10 români nu au un plan de rezervă în caz de boală sau accident, iar 7 din 10 nu ştiu ce consecinţe financiare ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident.
Analiștii arată că românii nu au deprins încă obiceiul de a pune bani de-o parte chiar din ziua în care își primesc salariul.
Consultanții în educație financiară avertizează că urmează o perioadă foarte complicată și recomandă familiilor și cuplurilor să își facă un buget, adică să pună pe hârtie foarte clar câți bani câștigă și pe ce îi cheltuiesc.