România importă peste 50% din produsele pe care le-ar putea produce

România importă peste 50% din produse pe care le-ar putea produce în țară iar PIB-ul țării noastre are o pondere din ce în ce mai mică, notează Lector Univ. Dr. Radu Antohe, pentru Qmagazine, scrie r3media.ro.

Contribuția în PIB a urcat semnificativ în perioada 2007-2020, de la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până în epoca pandemiei. Astfel, România a intrat în UE cu o pondere de 5,8% în PIB și o valoare de 24 miliarde lei și am ajuns în 2022 la o pondere de 4,2% cu o valoare de 121 miliarde lei, dintr-un PIB total al României de 1400 miliarde lei.

Mai mult, cheltuielile cu alimentele importate dețin încă o pondere mult prea ridicată, de neconceput pentru o țară agricolă ca România. Este important de reținut că peste 50% din importurile alimentare și comerțul intracomunitar ale României, încă le reprezintă produsele care ar putea fi obținute în țară, de exemplu: carne și preparatele din carne, făina și produse făinoase, soia și șroturi de soia, legume proaspete, fructe, flori, zahăr, tutun, hamei etc.

În context, amintim că o statistică din 2023 arăta că România importă aproape toată mâncarea din străinătate.

Lector Univ. Dr. Radu Antohe mai subliniază faptul că, cu o pondere din ce în ce mai mică în PIB-ul al României, dar cu o valoare din ce în ce mai mare, agricultura este astăzi mai mult ca oricând încercată de vicisitudinile vremurilor pe care le trăim.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare