Parteneriatul Cadru privind Protecția Copilului (CPCP) cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în valoare de 10 milioane de euro, pentru combaterea traficului de minori a fost semnat, luni, la Ambasada SUA la București.
Parteneriatul se va derula în următorii cinci ani și reprezintă un angajament ferm, dezvoltat în comun cu Statele Unite, în domeniul prevenirii și combateri traficului de minori și al acordării de îngrijire și asistență integrată în ceea ce privește trauma minorilor victime ale acestor infracțiuni.
“Guvernul României și Guvernul SUA au semnat astăzi un document strategic. Cele patru obiective urmărite pe perioada derulării parteneriatului sunt prevenirea, protecția, urmărirea penală și cooperarea între autoritățile guvernamentale și societatea civilă în domeniul combaterii traficului de minori. Prin înființarea viitorului Centru de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copilului, demers pe care îl vom începe în curând, devenind deplin funcțional în câțiva ani, vom crește capabilitatea instituțională de a proteja drepturile copiilor și în mediul online”, a spus secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie,
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. În cadrul Parteneriatului CPC, este prevăzută înființarea unei noi structuri instituționale – Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor – în coordonarea ANPDCA. Centrul va asigura realizarea demersurilor necesare înlăturării materialelor cu conținut dăunător din mediul online, care pot aduce prejudicii grave protecției drepturilor copilului, pe baza unui mecanism de „notificare și acțiune”, funcționând în colaborare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul gestionării datelor în mediul online, sau după caz, în cel al intervenției în vederea protejării copiilor, în toate situațiile care îi vor fi raportate ca având un conținut dăunător, în mediul online.
De asemenea, centrul va asigura identificarea nevoilor de formare a profesioniștilor din domeniul protecției copilului, asigurând ulterior, singur sau în parteneriat cu alți actori instituționali, formarea personalului din cadrul DGASPC pe teme ce vizează abuzul, neglijarea sau exploatarea copiilor, inclusiv diferitele forme de abuz în mediul on-line.
Asistența oferită copiilor și tinerilor victime ale traficului de persoane presupune granturi în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari pentru consolidarea politicilor împotriva acestui fenomen și implementarea, în acest context, a obiectivelor și a activităților convenite între cele două Guverne.
Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2023-2027 și Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028 au stat la baza deciziei de cooperare în această direcție, România având potențial să devină lider regional în combaterea traficului de minori și a protecției drepturilor copilului.
Fondurile sunt acordate organizațiilor non-profit și non-guvernamentale,
organizațiilor publice internaționale, instituțiilor de studii superioare și entităților economice care vor fi selectate de către Departamentul de Stat al SUA și care vor coopera cu instituțiile publice române în acest demers.
Oficiul pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane din cadrul
Departamentului de Stat al SUA selectează o țară căreia îi propune un parteneriat cadru pentru protecția copiilor, în urma unei analize a mai multor factori, inclusiv în urma consultării cu experți din cadrul Departamentului de Stat, USAID, ai Departamentului Muncii al SUA, Departamentului de Justiție al SUA și ai altor agenții federale relevante. Pentru efectuarea unei selecții, Oficiul ia în considerare profilul și recomandările specifice adresate țării respective din cel mai recent Raport anual privind traficul de persoane (TIP Report), planul național de acțiune al țării pentru combaterea traficului de persoane și/sau strategia națională de protecție a copiilor.
La începutul lunii martie 2024, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au primit vizita unei delegații a Oficiului pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane, care a avut scopul de a explora posibilitatea implementării CPCP în cadrul unei țări din Europa.
Decizia selectării României de a deveni parte la CPCP a fost comunicată în luna mai, în cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Comitetului Interministerial de Coordonare Strategică Intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane.