România va redeschide mai multe mine. Este vorba despre cele unde se găsesc materii prime care au devenit critice în contextul actual. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a explicat la TVR Info ce planuri are guvernul în legătură cu acest sector.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Trăim o altă realitate economică. O realitate economică în care, , la nivel european, au fost identificate un număr de aproximativ 100 de materii prime critice. O parte din ele se găsesc în resursele naturale ale României și cred că dăm dovadă de responsabilitate să reluăm acest demers pentru redeschiderea minelor, pentru generarea unei strategii a resurselor minerale. Strategie care, de altfel, a fost finalizată și a fost propusă de către Ministerul Economiei către celelalte ministere. Dintr-o astfel de activitate, România și bugetul României poate beneficia de redevențe, dar poate beneficia, de asemenea, de crearea unei valori adăugate. Și introducerea acestor materii prime critice în lanțul de valoare pentru crearea unor bunuri care sunt extrem de necesare pe piața europeană. Vorbim de brucit, este un material de bază pentru producția de aluminiu, dar sunt și alte materiale care pot constitui, care fac parte din materiile de bază pentru producția de semiconductori, de exemplu. Vorbim de siliciu. Sau alte materii prime care contribuie la crearea de motoare electrice, cum sunt pământurile rare. Și litiul, de asemenea, pentru producția de baterii”.
Războiul din Ucraina schimbă radical prioritățile economice. 7 miliarde de euro, adică 2,5% din PIB vom investi anul viitor în dotarea armatei.
Florin Spătaru, ministrul Economiei, la TVR Info:”Cei 2,5 la sută din PIB-ul României vor duce la achiziționarea unor noi echipamente, noi tehnologii. Industria de apărare, pe de altă parte, trebuie să fie pregătită pentru aceste investiții majore din domeniul apărării. Pentru că cei 7 miliarde de euro nu se vor duce neapărat în industria de apărare. Noi am bugetat în 2022, 327 de milioane de lei care vin ca investiții în echipamente, în retehnologizare pentru industria de apărare, pentru a fi pregătită pentru programul de achiziții pe care Ministerul Apărării îl va face. Practic, noi, cei din Ministerul Economiei, care avem în suport din industria de apărare 14 companii din subordinea Romarmului, vom investi în linii de producție de muniție și în dezvoltarea capabilităților pentru asigurarea mentenanței acestor echipamente. Urmând ca într-o perioadă ulterioară, împreună cu Ministerul Apărării Naționale, avem un ordin comun pe care l-am semnat cu fostul ministru Dîncu, să dezvoltăm capacitățile de producție pentru a putea încorpora cât mai mult din proiectele pe care MApN le are în producția națională. Și aici vorbim de arma de asalt, aici vorbim de alte echipamente care bineînțeles că vor fi achiziționate peste 2-3 sau 4 ani”.